Provincie Noord-Brabant


Brabantlaan 1
Postbus 90151
5200 MC 's-Hertogenbosch
Telefoon (073) 681 28 12
Fax (073) 614 11 15
info@brabant.nl
www.brabant.nl
Bank ING 67.45.60.043
Postbank 1070176

Persbericht                                       
                                                  

Realisering ecologische hoofdstructuur

Provincie subsidieert grondaankopen Natuurmonumenten

De Vereniging Natuurmonumenten krijgt van de provincie subsidie voor de uitbreiding van haar natuurterreinen in de gemeenten Boxtel, Zundert en Moergestel. Het gaat om percelen met een totale oppervlakte van ruim 12 ha in een aantal natuurgebieden en voor de afkoop van pachtrechten van een perceel. Met de aankopen wordt een verdere stap gezet in de realisering van de ecologische hoofstructuur (aaneenschakeling van natuurgebieden) in Brabant. De subsidie van de provincie bedraagt bijna 313.000 euro. Het Rijk zal voor de aankopen eenzelfde bedrag subsidie vertrekken aan de vereniging.

Het gaat om een verzoek tot afkoop van pachtrechten van een perceel van 4,8 ha reservaatsgebied in de Kampina in de gemeente Boxtel. Natuurmonumenten kan ook een aantal percelen aankopen die het te ontpachten perceel met het al in bezit zijnde gebied verbindt. Deze percelen hebben een totale oppervlakte van 5,6 ha en hebben eveneens de status van reservaatsgebied. Zowel door ontpachting als aankoop wordt een aanzienlijk gebied toegevoegd aan het natuurgebied Kampina en zal een grootschaliger beheer mogelijk worden.
Verder kan Natuurmonumenten ook een tweetal percelen aankopen, die gelegen zijn in het natuurgebied de Oude Buissche Heide in de gemeente Zundert. Deze percelen met een gezamenlijke oppervlakte van 4,5 ha zijn eveneens aangewezen als reservaatsgebied en grenzen direct aan al in bezit zijnd gebied.
Tenslotte kan een perceel met een oppervlakte van 2,2 ha aangekocht worden in het Moergestelse Broek in de gemeente Moergestel. Dit gebied is

aangewezen als natuurontwikkelingsgebied met de onderhavige aankoop wordt een verbinding gelegd tussen al in bezit zijnde gronden.