Provincie Noord-Brabant


Brabantlaan 1
Postbus 90151
5200 MC 's-Hertogenbosch
Telefoon (073) 681 28 12
Fax (073) 614 11 15
info@brabant.nl
www.brabant.nl
Bank ING 67.45.60.043
Postbank 1070176

Persbericht                                       
                                                  

Provincie zet zwemplassen op officiële zwemwaterlijst

Gedeputeerde Staten van de provincie Noord-Brabant hebben besloten de officiële lijst van Brabantse zwemwateren uit te breiden. Deze wijziging is nodig om de zwemmers in de zomermaanden een nog betere bescherming te bieden. Door toekenning van definitieve zwemwaterfuncties of het plaatsen van nieuwe zwemwaterlocaties op de lijst, wordt de controle op veiligheid en zwemwaterkwaliteit beter gewaarborgd. De waterkwaliteitsbeheerders nl. de waterschappen houden de waterkwaliteit van de zwemplassen in de gaten. De provincie houdt op haar beurt toezicht op de veiligheid en hygiëne en informeert de zwemmers bij een eventuele onveilige of onhygiënische situatie.


De wijziging betreft in totaal vijftien zwemwateren. Aan de oppervlaktewateren De Roerdomp te Oirschot, Ottermeerhoeve te Roosendaal, De Holenberg te Schaijk en Autotron te 's-Hertogenbosch wordt een voorlopige zwemwaterfunctie toegekend.
Aan het oppervlaktewater Blauwe Meer kleine strand te Loon op Zand, De Fuut te Heeze-Leende, Aakvlaai te Geertruidenberg, Rietplaat te Drimmelen, Gat van de Kerksloot te Drimmelen, Noordergat van de Plomp te Drimmelen, De Hoge Waard te Drimmelen, Wijksche Waard te Aalburg en de Mosterdpot te Drimmelen wordt een definitieve zwemwaterfunctie toegekend.
Voor de oppervlaktewateren de Boerenplaat te Drimmelen en Gat van de Vloeien te Drimmelen in de Biesbosch vervallen de functies zwemwater. Hier wordt weinig tot niet meer gezwommen.

Tijdelijk op lijst
Op dit moment geldt voor de zwemplassen nog een Europese richtlijn uit 1976. Deze past niet meer in de huidige tijdsgeest en wordt momenteel door de Europese Commissie herzien. Europa wil dat de lokale overheden zwemmers zeer consequent informeren over de veiligheid en hygiëne. Om hier in de toekomst aan te kunnen voldoen wil de provincie Noord-Brabant al zoveel mogelijk locaties op de lijst hebben staan. Plaatsing op de lijst is niet definitief, nieuwe zwemlocaties krijgen een tijdelijke functie toegewezen van twee jaar. Pas dan kan de provincie samen met het waterschap beoordelen of een waterplas ook een zwemplas kan zijn. Sommige locaties zijn niet meer in gebruik als zwemplas of zijn niet meer geschikt. Dan wordt een waterplas van de lijst afgevoerd of moet er een zwemverbod ingesteld worden.

De werkwijze van zoveel mogelijk zwemwateren op de lijst zetten, lijkt in strijd met de situatie in andere Europese landen die slechts enkele zwemwaterplassen op deze lijst hebben staan. Gedeputeerde Verheijen: "De veiligheid en een schone waterkwaliteit zijn van het grootste belang. Mensen die in Brabant zwemmen, moeten ervan uit kunnen gaan dat we er als overheid samen met de houders van de zwemplassen alles aan gedaan hebben het zo veilig mogelijk te maken".

In april geeft de provincie een zwemwaterfolder uit met daarin alle zwemplassen in Noord-Brabant. Zo kunnen zwemmers te weten komen waar zij veilig kunnen zwemmen. De folder is verkrijgbaar bij bibliotheek en VVV. Digitaal is de folder te vinden op de website van de provincie, www.brabant.nl.