Provincie Utrecht

Persbericht

Provincie Utrecht investeert in externe veiligheid

9-3-2004
Uit het coalitieakkoord hebben gedeputeerde staten jaarlijks 250.000 beschikbaar voor de uitvoering van het programma Handhaving & Veiligheid. Met dit programma intensiveert de provincie haar handhaving, bevordert ze de externe veiligheid en geeft ze een extra stimulans aan het voorkomen van rampen en zware ongevallen en investeert ze in de rampenbestrijding. GS hebben voor 2004 de volgende verdeling voor het budget vastgesteld: -100.000 voor acties uit de nota Externe Veiligheid -50.000 voor verdere ontwikkeling van de provinciale risicokaart -50.000 voor integrale veiligheidsplannen van gemeenten -50.000 voor Telebrains, een communicatienetwerk en datasysteem voor rampenbestrijding.

Externe veiligheid
De provincie Utrecht neemt, mede namens het InterProvinciaal Overleg, deel aan een project van het ministerie van Verkeer en Waterstaat waarin nieuwe regelgeving voor het vervoer van gevaarlijke stoffen wordt voorbereid. De provincie zal zich daarbij vooral richten op het verbeteren van het monitoren van het vervoer van gevaarlijke stoffen, veiligere transportmiddelen, de classificatie van wegen en spoorwegen en het daarmee samenhangende verbeteren van de veiligheid van het spoorvervoer door Amersfoort. In 2004 start de provincie ook, samen met enkele gemeenten, met een proefproject voor de routering van vervoer van gevaarlijke stoffen.

Risicokaart
In 2004 verbetert de provincie Utrecht haar risicokaart. De kaart zal geactualiseerd worden en aansluiting bij de eisen van de landelijke risicokaart wordt geregeld. Ook zal de kaart aangevuld worden met alle objecten die een gebruiksvergunning moeten hebben. De risicokaart is te vinden op de internetsite van de provincie Utrecht (www.provincie-utrecht.nl).

Integrale veiligheidsplannen
De provincie Utrecht zal gemeenten begeleiden bij de ontwikkeling van hun integrale veiligheidsplannen. De provincie zal daarbij de samenwerking op districtsniveau stimuleren.

Telebrains
Telebrains is een communicatienetwerk en systeem om gegevens in vast te leggen en beheren dat ingezet wordt bij de bestrijding van rampen. In 2004 is het de bedoeling dat 15 gemeenten in de provincie dit systeem gaan gebruiken. Ook zal het bij vijf rampenoefeningen van gemeenten en provincie ingezet worden. In 2007 moet het volledig operationaal zijn voor alle betrokkenen in de organisatie voor de rampenbestrijding.

Meer informatie: Victor Steultjens, telefoon 030-258 23 17 of Victor.Steultjens@provincie-utrecht.nl