Provincie Utrecht

Persbericht

Gezamenlijk persbericht van de Provincie Utrecht en de Gemeente Utrecht

De provincie Utrecht en de gemeente Utrecht kunnen dezer dagen eenmalig circa EUR 53 miljoen respectievelijk EUR 50 miljoen op hun rekeningen bijschrijven.

9-3-2004
Bij de verkoop van het elektriciteitsbedrijf UNA aan Reliant in 1999 zijn door de voormalige aandeelhouders (de provincies Noord-Holland en Utrecht en de steden Amsterdam en Utrecht) garanties afgegeven voor kosten die zouden kunnen voortvloeien uit investeringen in het verleden.

In 2001 is al een deel van deze garanties afgewikkeld en is de omvang ervan al beperkt. De mogelijkheid bestond tot in lengte van jaren de kosten van deze garanties ieder jaar opnieuw af te wikkelen, of de garantie in één keer af te kopen. De voormalige aandeelhouders hebben voor deze laatste mogelijkheid gekozen. Ze zijn in de besprekingen met Nuon, sinds december 2003 eigenaar van Reliant, overeengekomen hiervoor in totaal EUR 45 miljoen te betalen. Daarmee zijn de financiële risico's in de toekomst en risico's van langdurige juridische procedures met een onzekere uitkomst in één keer afgekocht.

Voor de gezamenlijke aandeelhouders komt netto een bedrag van EUR 317 miljoen vrij. Voor de provincie Utrecht is dat circa EUR 53 miljoen. De gemeente Utrecht kan eenmalig rekenen op circa 50 miljoen, omdat in de meerjarenbegroting al rekening gehouden was met een deel van het bedrag. Zowel Gedeputeerde Staten van de Provincie Utrecht als het College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Utrecht betrekken deze miljoenen bij de voorstellen voor de Voorjaarsnota 2004.

De voormalig aandeelhouders werden in deze onderhandelingen bijgestaan door adviseurs van het kantoor Merrill Lynch, dat ook betrokken was bij de verkoop van UNA in 1999.

Meer informatie: Victor Steultjens, telefoon 030-258 23 17 of Victor.Steultjens@provincie-utrecht.nl