Provincie Utrecht

Persbericht

Miljoenen extra voor particulier en agrarisch natuurbeheer

9-3-2004
De provincie Utrecht stelt tot en met 2007 jaarlijks 500.000 extra beschikbaar voor het stimuleren van particulier en agrarisch natuurbeheer. Dit hebben Gedeputeerde Staten besloten op basis van het coalitieakkoord 2004-2007. De provincie wil de zogenaamde Ecologische hoofdstructuur realiseren; dit is een groen netwerk van bosgebieden, bestaande en nieuwe natuurgebieden en waardevolle agrarische cultuurlandschappen.

Naast aankoop van natuurgebieden voor natuurbeschermingsorganisaties, is particulier en agrarisch natuurbeheer een prima manier om de natuur in de provincie Utrecht veilig te stellen en verder te ontwikkelen.

Particulier en agrarisch natuurbeheer
Hierbij voeren o.a. bos- en landgoedeigenaren en agrariërs allerlei beheers- en inrichtingsmaatregelen uit bij het natuurbeheer. Met het extra geld kunnen agrarische natuurverenigingen in de komende jaren een beroep doen op ondersteuning van de Stichting Landschapsbeheer Utrecht op het gebied van agrarisch natuurbeheer en weidevogelbeheer. Ook kunnen er projecten worden uitgevoerd in particuliere bos- natuurgebieden, bijvoorbeeld op de Utrechtse Heuvelrug, zoals de vergroting en onderlinge verbinding van heideterreinen en het uitvoeren van een meer natuurlijk bosbeheer.

Natuurgebieden verbinden
Omdat de natuurgebieden in Utrecht op sommige plaatsen nogal versnipperd zijn, is er ook geld beschikbaar gesteld om zogenaamde ecologische verbindingszones tussen de verschillende bos- en natuurgebieden aan te leggen, waardoor bijvoorbeeld dieren zich ongestoord kunnen bewegen tussen die verschillende gebieden.

Tenslotte is er extra geld voor het ondersteunen van diverse uitvoeringsgerichte projecten op het gebied van natuur en landschap. Denk bijvoorbeeld aan het creëren van nieuwe natuur, zoals de aanleg van een natuurgebied.

Meer informatie: Franca Olthof, telefoon 030-258 33 25 of Franca.Olthof@provincie-utrecht.nl