STICHTING NEW VENTURE

Opsteker voor Nederlands Innovatiebeleid

'Meer dan 200 technostarters testen hun innovatie op haalbaarheid bij New Venture'

Excellentie, ambitie en ondernemerschap. Daarvoor moet in Nederland weer volop ruimte zijn, aldus de missie van het Innovatieplatform. Ondernemerschap is een belangrijke peiler om de nationale innovatiekracht te verbeteren: het gaat immers niet alleen om kennis maar ook om de exploitatie ervan. Bemoedigend zijn dan ook de zojuist bekend geworden resultaten van Business Plan Competitie New Venture: Een record van 211 teams test in de tweede ronde of het met hun innovatieve idee haalbaar is om een nieuw bedrijf te starten.

Doorzetten
Het genereren van meer innovatieve starters is van belang om de Nederlandse economie weer een impuls te geven. In de 5 jaar dat New Venture bestaat zijn er zo'n 500 nieuwe bedrijven uit voortgekomen. Mensen die soms al jaren lang rondlopen met een idee krijgen de kans en de begeleiding om dit te ontwikkelen tot een succesvol businessplan.
Opvallend is dit jaar dat zoveel mensen er voor kiezen om na de ideeën fase van ronde 1 door te zetten en hun idee op haalbaarheid te toetsen. Daarin beschrijven ze naast hun product de marktpotentie, de concurrentiepositie, de juridische bescherming van hun vinding en natuurlijk de financiële prognoses. 10 winnaars ontvangen op 1 april hun prijs uit handen van de jury, bestaande uit venture capitalists.

Onderwijs
Bijna de helft van de deelnemers komt uit de hogere onderwijsinstellingen. Een opvallend hoog cijfer dat er op duidt dat het beleid om ondernemerschap in het onderwijs te stimuleren zijn vruchten afwerpt. Deelnemers zijn met name afkomstig uit de technische en exacte faculteiten, met businessideeën o.a. op het gebied van biotechnologie, industriële ontwerpen en ICT.
De ingezonden haalbaarheidstesten variëren van een installatie die drinkwater produceert uit zout water met behulp van zonne-energie en een betrouwbare technologie om plastic landmijnen op te sporen tot een innovatieve service voor prepaid-bellers om hun overtollig beltegoed te gelde te kunnen maken.

De wedstrijd
New Venture 2004 stelt iedereen met een innovatief idee gratis in staat een ondernemingsplan te schrijven en zo een eigen bedrijf te starten. De wedstrijd heeft ten doel het ondernemersklimaat en innovatie in Nederland een flinke impuls te geven. Met een totaal aan vrij besteedbaar prijzengeld van 100.000 Euro kunnen de winnaars naast gratis advies van top-ondernemers rekenen op een aanzienlijke financiële ondersteuning van hun nieuwe bedrijf. Het unieke concept van New Venture wordt ondersteund door 20 Nederlandse multinationals, het Ministerie van Economische Zaken en alle Nederlandse universiteiten.
New Venture biedt de deelnemers gratis intensieve één-op-één coaching en advies. Bijna 200 professionals begeleiden de deelnemers met algemene en specialistische coaching.


- EINDE BERICHT -
Achtergrondinformatie
New Venture is in 1998 opgericht door McKinsey & Company en wordt georganiseerd door de Baak, Management Centrum VNO-NCW. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met New Venture 2004
Claire Arens, Projectleider
E-mail: c.arens@debaak.nl
Tel. 06-51701379


09 mrt 04 15:12