Gemeente Ede

nummer 39 / Ede, 9 maart 2004

Verbouwing laatste deel gemeentehuis, huisvesting voor CWI, betere plaats restaurant
Gemeente pakt huisvesting aan

Het college van burgemeester en wethouders stelt de gemeenteraad voor in te stemmen met de renovatie van een deel van het gemeentehuis, een aanbouw onder de trouwzaal en de aankoop van een kantoorgebouw op de hoek van de Arnhemseweg/Raadhuisstraat. Dit is mogelijk zonder dat het extra geld kost. Het grootste deel van de kosten van deze verbouwing wordt terugverdiend door de afstoting van de huurpanden aan Telefoonweg en Ketelstraat in Ede. Een ander deel wordt gedekt uit een subsidie van het Rijk en door de verhuur van werkplekken. Tenslotte is in de begroting rekening gehouden met het resterende deel van de investering.

Tussen 2004 en 2007 worden er drie belangrijke huisvestingsprojecten uitgevoerd:

a. Het bouwdeel A van het gemeentehuis wordt na 30 jaar gerenoveerd en het restaurant wordt verplaatst.
b. Onder de trouwzaal wordt een aanbouw gemaakt ten behoeve van het zogenoemde Bedrijfsverzamelgebouw. Onder andere de medewerkers van de sociale dienst (afdeling Werk Inkomen en Zorg), van het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) en van de Uitvoeringsinstelling Werknemersverzekeringen (UWV) krijgen hier straks hun werkplek. c. Als vervanging van de huurpanden aan de Telefoonweg en Ketelweg wordt het nieuw te bouwen kantoorpand aan de Arnhemseweg (De Vleugel genaamd) aangekocht.

Laatste deel gemeentehuis nu ook verbouwd Het bouwdeel A en het restaurant zijn dringend toe aan een opknapbeurt. Na de bouw van het gemeentehuis in de jaren zeventig van de vorige eeuw hebben er geen ingrijpende verbouwingen of verbeteringen aan deze delen van het gemeentehuis plaatsgevonden. Inmiddels voldoen dit kantoorgebouw en het bedrijfsrestaurant niet meer aan de eisen van brandveiligheid en de ARBO-wet en is een aantal technische voorzieningen aan vervanging toe. De andere delen van het gemeentehuis zijn in het jaar 2000 aangepast; dit is het restant van de toen ingezette verbouwing. Daarnaast vindt het college dat de situering van het restaurant in bouwdeel C, dat wil zeggen in het midden van het gemeentehuis boven de Raadhuisstraat, aanmerkelijke nadelen heeft. Door het restaurant te verplaatsen naar bouwdeel A en te combineren met de expositieruimte wordt de ruimte daar veel efficiënter gebruikt. Op de plaats waar het restaurant nu is gehuisvest komt ruimte vrij voor kantoorwerkplekken.

Zoektocht huisvesting CWI De gemeente Ede is in nauw overleg met het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) al enkele jaren bezig gezamenlijke huisvesting te realiseren. Dit sluit aan op de landelijke ontwikkelingen om alle voorzieningen die te maken hebben met werk en inkomen zo veel mogelijk in een gebouw te huisvesten. Overleg van de toekomstige gebruikers van het bedrijfsverzamelgebouw Ede: gemeente Ede, gemeente Wageningen, UWV en CWI, heeft geresulteerd in een dienstverleningsconcept dat in april 2001 is vastgesteld. Ter uitvoering daarvan is de ruimtebehoefte van deze instanties in het bedrijfsgebouw Ede bepaald. Hierbij is ingezet op het zoveel mogelijk gezamenlijk gebruikmaken van ruimten en voorzieningen. Een aantal varianten is bekeken en doorgerekend. Uiteindelijk is gekozen voor een variant waarbij de publieksfuncties worden ondergebracht in de aanbouw onder de trouwzaal, de backoffice in de E- en D-vleugel van het Raadhuis en een aantal werkplekken van EWZ zullen worden uitgeplaatst naar de nieuwbouw in De Vleugel. De onderhandelingen met het CWI over de verhuizing zullen naar verwachting op korte termijn worden afgerond.

Alle publieksfuncties op Raadhuisplein Na voltooiing van de ruimte onder de trouwzaal zullen alle publieksfuncties van de gemeente Ede zijn gehuisvest rond het Raadhuisplein. Het Gemeentelijk Informatie Centrum en het Informatiecentrum Bouwen, Wonen en Milieu in Stadskantoor de Doelen, de afdeling Burgerzaken daar tegenover en straks dus het Centrum voor Werk en Inkomen onder de trouwzaal naast de afdeling Burgerzaken.

Gemeente betaalt straks geen huur meer Op dit moment huurt de gemeente Ede kantoorruimte aan de Telefoonweg en de Ketelstraat ten behoeve van de huisvesting van de Sociale Dienst (de afdeling Werk, Inkomen en Zorg) en de medewerkers die betrokken zijn bij de Wet Voorzieningen Gehandicapten.

De gemeente stond voor de keus de contracten voor deze ruimten te verlengen of andere varianten onder ogen te zien. Het college spreekt nu een duidelijke voorkeur uit voor de aankoop van een nieuw te bouwen pand aan de Arnhemseweg omdat de gemeente daarmee eigenaar wordt van een kantoorpand en de jaarlijkse kosten voor exploitatie en investering opwegen tegen de huurlasten van de kantoorruimten aan de Telefoonweg en Ketelstraat. Bovendien is geconcentreerde huisvesting praktischer voor zowel de werkprocessen als het onderhoud.

De Vleugel wordt gerealiseerd door een aannemer uit Ede. Met hem is een principeovereenkomst gesloten tot aankoop van het pand. Definitieve ondertekening kan plaats vinden als de gemeenteraad akkoord gaat.

---