Gemeente Ede

nummer 42 / Ede, 9 maart 2004

Ede gaat nieuwe Nota Detailhandel opstellen

Eind 2004 moet Ede een nieuwe Nota Detailhandel hebben. Het college van B. & W. heeft onlangs het plan van aanpak vastgesteld om tot een dergelijke nota te komen.

De huidige nota stamt uit 1992. Gelet op de dynamiek in de detailhandel is actualisering noodzakelijk. In de Kadernota Economisch Beleid is reeds vastgesteld dat in 2004 een nieuwe nota zal worden opgesteld.

Detailhandel is belangrijk voor Ede. Niet alleen vanuit het oogpunt van voorzieningen richting inwoners van Ede, maar ook vanwege de uitstraling van de stad op bezoekers van buiten Ede. Een voldoende gevarieerd en vitaal aanbod is noodzakelijk. De nieuwe Nota Detailhandel zal de kaders zetten voor de verdere ontwikkeling van detailhandel in Ede. De nieuwe Nota Detailhandel zal 10 jaar vooruit kijken, waarbij de eerste 5 jaar geconcretiseerd zijn.

Onderzoek
De eerste stap om te komen tot een nota is een analyse van de relevante trends en ontwikkelingen binnen de detailhandel. Ook bekijkt de gemeente welk beleid van Rijk en Provincie voor Ede van belang is. Verder brengen de onderzoekers van de gemeente de huidige winkelstructuur in kaart en kijken zij naar de kwalitatieve en kwantitatieve ontwikkelingen in vraag en aanbod in de winkelstructuur.

Een apart onderdeel in de onderzoeksfase vormt het onderzoek naar een perifere detailhandelslocatie (PDV). Perifere detailhandel zijn grootschalige winkels die vaak aan de randen van steden tot ontwikkeling komen. Er is door verschillende partijen al veel gezegd over een PDV locatie in Ede. In de Kadernota staat dat hiernaar onderzoek zal worden gedaan. Binnen deze nota zal worden gekeken onder welke voorwaarden behoefte is aan een PDV locatie, wat de randvoorwaarden voor realisering van een PDV locatie zijn en àls er behoefte aan een PDV locatie is, waar deze dan gerealiseerd moeten worden in Ede.

De verschillende analyses zullen samen komen in een SWOT analyse (Sterkten, Zwakten, Kansen en Bedreigingen) ten aanzien van de winkelstructuur in Ede. Dit zal leiden tot aanbevelingen ten aanzien van beleid.

Beleid
De volgende fase bestaat uit het vertalen van de aanbevelingen in beleid en instrumenten op basis waarvan het beleid gehandhaafd kan worden. Diverse externe partijen, zoals de EOV, de Kamer van Koophandel en het Hoofdbedrijfsschap Detailhandel, zullen betrokken zijn bij deze vertaling naar beleid. De planning is dat eind 2004 de Nota Detailhandel kan worden vastgesteld door de gemeenteraad.
---