Gemeente Ede

nummer 44 / Ede, 9 maart 2003
Gemeente Ede ontwikkelt nieuw milieuprogramma

Het college van burgemeester en wethouders wil de Edese milieukwaliteit de komende jaren verder verbeteren Deze voornemens staan beschreven in het nieuwe milieuprogramma voor de periode 2004 tot en met 2007. In de notitie komen o.a. de themas geluid, luchtkwaliteit, bodem, afval,milieucontroles bij bedrijven en waterhuishouding aan de orde. Het programma biedt ook een terugblik op de bereikte resultaten van 2003. Hetnieuwe milieuprogramma wordt aan de gemeenteraad voorgelegd.

Kort samengevat zijn in het nieuwe milieuprogramma onder andere de volgende items opgenomen:

* Op het gebied van geluidhinder komt de gemeente in 2004 tot afronding van de gevelisolatie van de meest geluidsbelaste woningen in Ede. In totaal zijn de afgelopen jaren ruim 100 woningen geisoleerd, met subsidie van het Rijk.
* De luchtkwaliteit in Ede geeft voor de meeste stoffen geen overschrijding te zien van de luchtkwaliteitseisen. Tweestoffen (NO2 en fijn stof), overschrijden echter wel de normeisen. Bij NO2 is de overschrijding niet zo ernstig dat de gemeente op dit moment maatregelen moeten nemen.
De problematiek rondom het fijn stof is een landelijk probleem, waarvoor het Rijk beleid ontwikkelt.
De gemeente blijft jaarlijks de burger rapporteren over de luchtkwaliteit.

* Door actief bodembeheer en het actueel houden van de bodemkwaliteitskaart, krijgt de gemeente een steeds beter beeld van de bodemkwaliteit in Ede.Hierdoor kan de grond (die vrijkomt bij uitvoering van werken) veel meer dan in het verleden, controleerbaar en verantwoord worden hergebruikt. Dit bespaart de gemeente jaarlijks honderdduizenden euros.

* De gemeente wil scheiding van het huishoudelijk afval zoveel mogelijk bevorderen. Scheiden van afval is goed voor het milieu Een voorbeeld hiervan is de aparte inzameling van het GFT-afval en de plaatsing van containers voor glas, papier en kleding. Het percentage hergebruik is in 2003 gestegen van ca. 48% naar ruim 50%. Dit resultaat blijft nog achter bij de doelstelling van 60% hergebruik van huishoudelijk afval. Het ongescheiden afval wordt naar het bedrijf ARN in Beuningen gebracht en daar verbrand. Dit is niet alleen slechter voor het milieu, maar ook duurder voor de gemeente.

* Net als in 2003, voert de gemeente ook in 2004 ongeveer 800 milieucontroles bij bedrijven uit. Dit aantal staat overigens onder druk vanwege vermindering van het aantal milieuhandhavers. Speerpunt blijft het aspect veiligheid van risicovolle bedrijven (zoals LPG-stations). Bij belangrijke milieuovertredingen treedt niet alleen de gemeente op, maar ook politie en justitie.
* In 2004 start de gemeente met de aanleg van riolering voor delen van het buitengebied. Het is de bedoeling om deze werkzaamheden in 2005 af te ronden. Voor de gebieden waar geen riolering komt, zijn er alternatieven in de vorm van IBAs (Individuele Behandeling Afvalwater). De gemeente wil hiermee bereiken dat de ongewenste lozingen van afvalwater op de bodem en het oppervlaktewater stoppen.

Het nieuwe milieuprogramma 2004 2007 verschijnt in maart 2004 en is dan openbaar voor de burger.

---