Gemeente Ede

nummer 48 / Ede, 9 maart 2004

College stemt in met Nota Handhaving

Het college van burgemeester en wethouders stelt de gemeenteraad voor in te stemmen met de Nota Handhaving. Deze nota beschrijft hoe in Ede de handhaving van de Woningwet, de Wet op de Ruimtelijke Ordening, de Wet milieubeheer, de Wet op de Openluchtrecreatie en de Algemene Plaatselijke Verordening plaatsvindt.

Handhaving is een taak die exclusief bij de overheid rust. De gemeente Ede draagt verantwoordelijkheid voor vele wettelijke taken, waaronder vergunningverlening en handhaving. In totaal zijn er zo'n 300 handhavingstaken voor de gemeente. Het belangrijkste doel hierin is de naleving van wetten, regels, plannen, vergunningen en andere afspraken (ook op privaatrechtelijke terreinen) te bevorderen. De belangrijkste wettelijke kaders daarvoor zijn: De Woningwet, de Wet op de openluchtrecreatie, de algemene plaatselijke verordening en de hieraan gekoppelde plaatsingsbesluiten en regelingen.

Prioriteiten
Binnen deze kaders stelt het college de raad voor prioriteiten aan te geven. Het is niet mogelijk op alle beleidsterreinen volledig te handhaven. Handhaving gebeurt op basis van eigen inspecties en controles, daarnaast op basis van verzoeken vanuit de samenleving. In het aangeven van prioriteiten volgt het college criteria van het ministerie van Justitie. Deze zijn: fysieke veiligheid, leefkwaliteit, financieel-economische maatschappelijke schade, verlies van of schade aan natuurschoon, schade aan de (volks)gezondheid en schade aan het bestuurlijke imago/bestuurlijk belang.

Keuzes
Om recht te doen aan deze prioriteiten stelt het college de raad voor om grote prioriteit te geven aan het preventief toezicht bij bouwvergunningen/meldingen (de controle van de constructies houdt bijvoorbeeld prioriteit), het repressief toezicht bij bouwen en slopen (hieronder vallen bijvoorbeeld handhaving bij bouwen en slopen zonder vergunning). Daarnaast houdt handhaving van de APV voor wat betreft de horeca grote prioriteit. Dit geldt ook voor het repressief toezicht en klachten in het kader van de wet milieubeheer.

Gedogen
De nota schenkt ook aandacht aan de gedoogstrategie. Het college wil het gedogen in Ede zo veel mogelijk beperken. Daarbij wordt het landelijk gedoogkader onderschreven. Gedogen kan alleen als het gaat om een tijdelijke situatie met concreet zicht op legalisatie of zicht op beëindiging of in afwachting van wetgeving.

Organisatie handhaving
De nota Handhaving beschrijft voor een groot deel de huidige wijze van werken in Ede. Deze hoeft dan ook niet te worden aangepast. Dit geldt ook voor de samenwerkingsrelatie met andere overheidsinstellingen, die naar wederzijdse tevredenheid verloopt.

---