VWA

milieuorganisaties misleiden consument

Voedsel en Waren Autoriteit en Voedingscentrum: Milieuorganisaties misleiden consument

Het Voedingscentrum en de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) keuren de manier af waarop een aantal milieuorganisaties de consument regelmatig informeren over aangetroffen resten bestrijdingsmiddelen in voedsel. De consument wordt ten onrechte ongerust gemaakt over de veiligheid van groenten en fruit, terwijl de aangetroffen resten bestrijdingsmiddelen de gezondheid van de consument niet in gevaar brengen. Het Voedingscentrum en de VWA roepen de milieuorganisaties op om de consument niet onnodig ongerust te maken. De consumptie van voldoende groente en fruit beschermt namelijk de gezondheid.

De afgelopen maanden kwamen de milieuorganisaties regelmatig met berichten over resten bestrijdingsmiddelen op onder meer nectarines, druiven en citrusvruchten. Bij een gedeelte van de onderzochte producten was er sprake van overschrijding van de wettelijke norm van de aangetroffen middelen. Ook de VWA en het Voedingscentrum vinden overschrijdingen boven de wettelijke norm ontoelaatbaar, maar willen benadrukken dat er bij overschrijding van de wettelijke norm niet automatisch sprake is van een gezondheidsrisico. In bovengenoemde gevallen was er geen risico voor de consument. Het onterecht suggereren van de onveiligheid van groenten en fruit heeft als risico dat de zeer gezonde consumptie van groenten en fruit verder terugloopt. Het is daarom van groot belang dat de berichtgeving over bestrijdingsmiddelen in een juist perspectief wordt geplaatst.

Wettelijke norm is strenger dan de veiligheidsnorm Per bestrijdingsmiddel is een wettelijke norm vastgesteld die aangeeft hoeveel bestrijdingsmiddel nog in een product mag voorkomen. Deze norm is gericht op bescherming van het milieu en zorgt ervoor dat kwekers of boeren niet onnodig veel van het middel gebruiken. Daarnaast is er voor elk middel een veiligheidsnorm die aangeeft bij welke hoeveelheid het middel schadelijk is voor de mens. De veiligheidsnorm houdt rekening met de grotere gevoeligheid van kinderen, zieken, zwangere vrouwen en ouderen. De wettelijke norm is strenger dan noodzakelijk voor de voedselveiligheid, waardoor er bij overschrijdingen van deze norm meestal geen gezondheidsrisico optreedt.

Extra controle bij verwachte overschrijding
De VWA controleert groenten en fruit steekproefsgewijs, maar ook de groenten- en fruithandelaren hebben hierin een eigen verantwoordelijkheid. Als de VWA op basis van ervaringsgegevens of weersomstandigheden in het land van herkomst overschrijdingen verwacht, wordt groenten en fruit extra gecontroleerd. Bij overschrijdingen wordt onmiddellijk gekeken of de gevonden hoeveelheden een risico opleveren voor de volksgezondheid. In geval van gevaarlijke overschrijdingen worden de partijen direct uit de markt gehaald. Consumenten worden in die gevallen gewaarschuwd het gekochte product weg te gooien of in te leveren bij de winkel.

Vertekend beeld
Op de site van een aantal milieuorganisaties www.weetwatjeeet.nl worden gehaltes onder de wettelijke norm ten onrechte negatief beoordeeld. De milieuorganisaties stellen dat de hoeveelheden van verschillende bestrijdingsmiddelen op groenten en fruit bij elkaar opgeteld moeten worden. Hierdoor zouden er sneller schadelijke effecten kunnen optreden. De hoeveelheden waarbij deze negatieve effecten op kunnen treden, zijn echter vele malen hoger dan de hoeveelheden die in groenten en fruit worden aangetroffen. Deze zeer kleine hoeveelheden mogen wetenschappelijk gezien niet bij elkaar opgeteld worden om een negatief effect te voorspellen. Ook is het opmerkelijk dat sommige berichten over overschrijdingen pas na weken onder de aandacht zijn gebracht. De milieuorganisaties geven hiermee aan dat er inderdaad geen gevaar is voor de gezondheid.

Groenten en fruit zijn gezond
Onderzoek heeft aangetoond dat de consumptie van twee ons groenten en twee stuks fruit per dag de kans op ziektes zoals hart- en vaatziekten, diabetes en sommige vormen van kanker kan verminderen. Dit positieve effect op de gezondheid weegt ruimschoots op tegen de risico's van de mogelijke aanwezigheid van resten bestrijdingsmiddelen op groenten en fruit. Het is belangrijk dat consumenten zich dit realiseren.