Time : 3:35:16 PM
Date : Tuesday, March 09, 2004
Sender Name: Fedichem

Lastenverdeling Kyoto - Chemische industrie bereid haar verantwoordelijkheid op te nemen

Brussel, 9 maart 2004 - De chemische industrie heeft steeds haar verantwoordelijkheid opgenomen en zal via de convenanten haar bijdrage blijven leveren tot het behalen van de Belgische en Europese Kyoto-verbintenissen. Fedichem wenst er evenwel op te wijzen dat de maatregelen die de Europese Unie en ons land in dit kader reeds hebben genomen en nog willen nemen een zware hypotheek dreigen te leggen op de groeimogelijkheden van de chemische industrie in België en Europa. Ze dringt er daarom op aan dat de inspanningen evenwichtig worden gespreid over alle actoren (ook de gezinnen en de transportsector) en binnen een internationale context, en dat de overheden ook oog hebben voor de economische aspecten van hun klimaatbeleid.

Fedichem heeft met belangstelling kennis genomen van het akkoord dat de federale overheid en de gewesten maandag hebben bereikt met betrekking tot de lastenverdeling in het kader van het Protocol van Kyoto.

De industrie, en de chemische in het bijzonder, heeft niet gewacht op dit akkoord, en zowel in Vlaanderen als in Wallonië vrijwillige overeenkomsten afgesloten met de overheid met het oog op een verbetering van de energie-efficiëntie.

Met betrekking tot het akkoord wenst Fedichem de volgende bedenkingen te formuleren:


- Fedichem is tevreden dat eindelijk een deel van de rechtsonzekerheid wordt weggenomen met betrekking tot het kader waarbinnen ons land haar Kyoto-doelstellingen zal trachten te bereiken. Wel is nog niet voldoende duidelijk welke maatregelen op federaal vlak verder zullen worden getroffen.


- Fedichem heeft er altijd voor gepleit dat de inspanningen worden geleverd daar waar ze het meest efficiënt zijn, d.w.z. de grootste daling van de emissies opleveren tegen de minste kost. Dit geldt niet alleen voor de verdeling tussen gewesten of actoren binnen België, maar ook op internationaal vlak. Ons land dient daarom maximaal een beroep te doen op de flexibele instrumenten (niet alleen projecten in ontwikkelingslanden, maar ook internationale emissierechtenhandel), in de mate dat deze een hogere reductie opleveren tegen een lagere kost.


- De vervroegde sluiting van de steenkoolcentrales staat haaks op de vrijmaking van de elektriciteitsmarkt en op de toenemende bezorgdheid met betrekking tot de bevoorradingszekerheid en de diversificatie van de primaire energiebronnen. De ervaring van de jaren '70 (oliecrisissen) moet ons ervan weerhouden om dezelfde fout te maken met aardgas als destijds met aardolie. Fedichem verzet zich daarom tegen een vervroegde sluiting van de steenkoolcentrales, maar stelt voor dat ook aan de elektriciteitssector doelstellingen worden opgelegd inzake energie-efficiëntie en CO2-uitstoot. Om dezelfde reden blijft Fedichem zich overigens verzetten tegen de geplande sluiting van de kerncentrales, zolang geen valabel alternatief voorhanden is.


- De chemische industrie is bereid haar verantwoordelijkheid op te nemen en de inspanningen te leveren die haar worden opgelegd binnen het kader van de convenanten. In de volgende jaren zal ze in dit kader tientallen miljoenen euro's investeren om haar doelstellingen inzake energie-efficiëntie te bereiken. In ruil vraagt ze dat ook de overheid haar verbintenissen nakomt, en vermijdt dat andere maatregelen inzake energie- en klimaatbeleid rechtstreeks of onrechtstreeks wegen op de energiekosten van de industrie.

Dit betekent concreet:


- dat de bedrijven die het convenant onderschrijven kosteloos van de overheid alle nodige emissierechten krijgen om hun huidige en toekomstige emissies te dekken, voor zover ze hun
convenantverbintenissen nakomen;


- dat geen nieuwe energiebelastingen worden opgelegd aan de convenantbedrijven;


- dat de indirecte gevolgen van het energiebeleid (onder meer inzake heffingen, groenestroom- en WKK-certificaten, emissierechtenhandel in de elektriciteitssector en de eruit voortvloeiende prijsstijgingen) voor de convenantbedrijven worden beperkt, net als dat gebeurt in de ons omringende landen.

Informatie :

Peter Claes, tel. 02 238 97 35, pclaes@fedichem.be Roger Aertsens, tel. 02 238 97 31, raertsens@fedichem.be Patrick Degand, tel. 02 238 98 51, pdegand@fedichem.be Daniel Verbist, tel. 02 238 99 91, gsm 0496 59 36 14, dverbist@fedichem.be