Gemeente Brielle


afbeelding: Persberichten

Archeologie in de bouwput van een supermarkt (09-03-2004)

Het Bureau Oudheidkundig Onderzoek van de Gemeentewerken Rotterdam (BOOR) heeft in opdracht van de gemeente Brielle de bouw van de ondergrondse supermarkt aan de Thoelaverweg archeologisch begeleid. Over dit onderzoek is onlangs een rapport (BOOR-rapport nummer 131) verschenen. Het ligt tijdens de openingsuren ter inzage in de Openbare Bibliotheek en in het stadskantoor.

Bij de aanleg van de bouwput zijn archeologische waarnemingen verricht.
Terwijl de bouw gewoon door kon gaan is daardoor weer een deel van de Brielse geschiedenis vastgelegd voor volgende generaties,. Het onderzoek heeft duidelijk gemaakt dat er ten oosten van de oude stadskern en wellicht ook in de stadskern zelf vindplaatsen kunnen zijn uit de Late IJzertijd en uit de Romeinse Tijd. Daarom bevelen de archeologen aan om bij eventuele toekomstige grondroerende activiteiten in het gebied nadrukkelijk rekening te houden met archeologie.

In het noorden van de bouwput is een deel van een nederzettingsterrein uit de Late IJzertijd aangetroffen. Gelet op het ontbreken van constructiehout gaat het zeer waarschijnlijk om de rand van een boerenerf. De kern moet buiten de bouwput onder de Thoelaverweg worden gezocht.
Op drie niveaus zijn in de bouwput greppels aangetroffen. Waarschijnlijk dateren ze uit de Romeinse Tijd en de 11/12e eeuw. Een deel ervan is uit de 15e eeuw. De greppels functioneerden destijds in het verkavelings- en ontwateringssysteem van het gebied.