Gemeente Heerlen

Selectieve besluitenlijst collegevergadering 9 maart 2004

SO - 3963 Accorderen voorstel aan de raad tot vaststelling van het bestemmingsplan Terworm- Prickenis

B&W wil de raad voorstellen het bestemmingsplan Terworm-Prickenis vast te stellen. Het buitengebied Terworm- Prickenis is een potentieel natuur - en landschapspark van regionale en nationale betekenis. Het ligt in het dal van de Geleenbeek en tegen de stadsrand van Heerlen aan. De waarden voor de natuur en het landschap in het gebied zijn van grote betekenis en dienen behouden en versterkt te worden. Het bestemmingsplan biedt een juridisch kader om de natuur te beschermen en de cultuurhistorische waarde van het gebied in stand te houden. In het plangebied mag daarom niet worden gebouwd. Het grootste deel van de gronden heeft de bestemming voor natuur- en landschapsdoeleinden. Delen zijn ook als bos, boomgaard, weiland of akker in gebruik. Door het plan heen ligt het stroomgebied van de Geleenbeek, dat fungeert als een soort ruggengraat voor het dal met zijn diverse landgoederen.

Het bestemmingsplan zal na vaststelling door de gemeenteraad binnen vier weken ter inzage liggen en ter goedkeuring aan Gedeputeerde Staten worden voorgelegd. Indien tegen het vastgestelde bestemmingsplan tijdig bedenkingen worden ingebracht, zal Gedeputeerde Staten binnen zes maanden na afloop van de termijn van terinzagelegging beslissen over de goedkeuring.

WWS - 2996 Noodopvang legaal uitgeprocedeerde asielzoekers in 2004 Het college van B&W heeft op 9 maart 2004 besloten om in 2004 opnieuw geld en huisvesting beschikbaar te stellen voor de opvang van legale uitgeprocedeerde asielzoekers. De reden hiervoor is dat er in de noodopvang nog steeds asielzoekers verblijven die anders op straat zouden komen. In de noodopvang verblijven asielzoekers die in Heerlen op straat zijn gezet en aan een van de criteria van de landelijke stichting Inlia voldoen, de zogenaamde legale uitgeprocedeerde asielzoekers. De criteria houden in dat de asielzoeker van het ministerie een nog kansrijke procedure in Nederland mag afwachten, maar geen recht meer heeft op geld en opvang, of dat hij/zij terug wil keren naar het land van herkomst, maar de reispapieren nog niet heeft. Zoals bekend heeft minister Verdonk aangekondigd over te zullen gaan tot uitzetting van grote aantallen asielzoekers. Anders dan in het verleden zouden mensen daarbij niet meer in de opvanggemeente letterlijk op straat gezet worden, maar worden overgebracht naar uitzet- en vertrekcentra. Dit zou betekenen dat er in ieder geval geen nieuwe aanmeldingen voor noodopvang in de gemeente meer aan de orde zouden zijn. Voorlopig zijn deze vertrekcentra er nog niet. Ook is nog niet duidelijk wat de minister in petto heeft voor de mensen die nu in de noodopvang verblijven. Als gevolg daarvan dient de in Heerlen bestaande noodopvang vooralsnog in stand gehouden te worden, met de verwachting dat deze op termijn wel afgebouwd kan worden. Het Heerlense college en gemeenteraad hebben overigens eerder al hun grote zorg uitgesproken over de humanitaire kant van de dreigende uitzetting van ook Heerlenaren en hun kinderen die vaak al tussen 5 en 10 jaar als asielzoeker in deze gemeente verblijven.

SO - 4217 Bouwplan toren ten behoeve van de Open Universiteit aan de Valkenburgerweg 167
Burgemeester en wethouders stemmen in met de bouw van een toren op het terrein van de Open Universiteit aan de Valkenburgerweg. De bouwaanvraag is in strijd met het geldende bestemmingsplan Welten-Kommert I, doordat de maximale bouwhoogte van 24 meter wordt overschreden: de beoogde hoogte voor de toren is bijna 32 meter. De toren met een oppervlakte van 4 bij 5 meter bestaat uit een open trappenhuis en krijgt een representatief karakter. Hij zal dienen als uitkijk- en reclametoren, die zichtbaar is vanaf de snelweg(en). Hij zal bijdragen aan de herkenbaarheid van de Open Universiteit als landelijke onderwijsinstelling. Daarnaast biedt de toren de mogelijkheid voor het plaatsen van mobiele telefoonmasten, camerabewaking en verlichting voor het terrein. Bovendien is hij uit te rusten met een audio-visueel presentatiescherm.

SO- Mijnsteenberg

In het kader van de vergunningsaanvraag van Sigrano verzoekt GS de gemeenteraad van Heerlen een standpunt in te nemen op de vraag of afgraving van de mijnsteenberg in strijd is met het bestemmingsplan. Zoals eerder bekendgemaakt is, is het college zelf geen voorstander van afgraven van de mijnsteenberg. Argumenten tegen de afgraving zijn: de cultuurhistorische waarde van de berg; de natuurwaarde van de berg; de status van habitatrichtlijn van de naastgelegen Brunssumerheide; de status van de provinciale Ecologische structuur van het gebied van de mijnsteenberg; en de initiatieven van de Stichting Behoud Brunssumerheide tot aanvraag van de monumentenstatus voor de mijnsteenberg.

In de raadscommissie Stadsontwikkeling van 12 februari bleek dat een meerderheid in de Raad een visie zal ondersteunen die ruimte geeft aan afgraving, al dan niet onder voorwaarden. Tegen deze achtergrond constateert het college dat de bestemming 'mijnbouw' zich niet verdraagt met het voornemen van zandwinning na afgraving (=dagbouw). Als de gemeenteraad de afgraving mogelijk wil maken dient naar inzicht van het college een bestemmingsplanwijziging uitgevoerd te worden. Het college stelt voor hiermee te wachten tot de minister een uitspraak heeft gedaan over de aangevraagde monumentenstatus van de mijnsteenberg en vraagt de Raad tijdens de aanstaande raadsvergadering om tot een standpuntbepaling te komen.

Vijfjarig bestaan Eethuis: college gaat uit eten

Zie persbericht

Vijf jaar geleden opende het Eethuis de deuren van haar keuken in het gebouw van het Open Huis aan de Putgraaf in Heerlen. Het Eethuis ontwikkelde zich sindsdien tot een belangrijke en laagdrempelige voorziening waar mensen op ongedwongen wijze, alleen of in gezelschap kunnen genieten van een vers bereide maaltijd. De gemeente laat dit heugelijke feit niet ongemerkt voorbij gaan: het college zal op 9 maart dineren in het Eethuis en een passend, maar vooral ook praktisch geschenk aanbieden.

---- --
b e r i c h t

r
i
c
h
t

College gaat uit eten

Vijf jaar geleden opende het Eethuis de deuren van zijn keuken in het gebouw van het Open Huis aan de Putgraaf in Heerlen. Het Eethuis ontwikkelde zich sindsdien tot een belangrijke en laagdrempelige voorziening waar mensen op ongedwongen wijze, alleen of in gezelschap kunnen genieten van een vers bereide maaltijd. De gemeente laat dit heugelijke feit niet ongemerkt voorbij gaan: het college zal op 9 maart dineren in het Eethuis en een passend, maar vooral ook praktisch geschenk aanbieden.

Tot 1999 bestond in Heerlen het project Kappesmoos als onderdeel van Baanlozencentrum de Baanbreker. Toen het Baanlozencentrum opgeheven werd moesten de verschillende projecten ergens anders huisvesting zoeken. Stichting Open Huis werd benaderd voor de herhuisvesting van het sociale restaurant. Intensief overleg over de financiering en de exploitatie tussen het bestuur van Open Huis, De Congregatie Zr. Franciscanessen van Heijthuijsen en de gemeente leidden tot een bevredigende oplossing. De congregatie heeft voor de verbouwing een renteloze lening verstrekt aan de stichting en de gemeente sprak de intentie uit het Eethuis voor meerdere jaren te subsidiëren, inmiddels is dit structureel. Er werd overeengekomen dat het Eethuis gemiddeld 45 maaltijden per dag zou serveren aan mensen met een smalle beurs, voor wie uit eten doorgaans om financiële of andere redenen niet tot de mogelijkheden behoort. Het Eethuis biedt op deze manier een goede uitgaans- en ontmoetingsmogelijkheid aan deze mensen. Op 5 maart 1999 werd het Eethuis geopend door toenmalige wethouder Simons, door de eerste gang van het menu te serveren aan de eerste gast.

succes
De formule van het Eethuis is een succes gebleken. Momenteel serveert het Eethuis gemiddeld 75 maaltijden per dag en daarmee draagt het Eethuis bij aan het sociale beleid van de gemeente. In de voorbije 5 jaar heeft het Eethuis bovendien werk opgeleverd voor mensen die moeilijk aan een baan komen. Voor het keukenpersoneel en mensen in de bediening wordt gebruik maakt van de regeling voor ID-ers, de voormalige Melkertbanen. Door hun grote inzet en motivatie kan het groot aantal dagelijkse bezoekers dagelijks van een uitstekende maaltijd geniet in een ontspannen ambiance.

Het college zal ter gelegenheid van het eerste lustrum op 9 maart gezamenlijk dineren tijdens de reguliere openingsuren van het Eethuis. Zo wil het college de waarde van het restaurant voor de stad onderstrepen. Voorafgaand aan het diner zal wethouder Peter van Zutphen namens de gemeente een geschenk aanbieden. Overigens betalen de collegeleden de maaltijd uit eigen beurs.

Gemeente Heerlen, 9 maart 2004
Afdeling Communicatie
Doyna Genet, tel. (045)5604070
persvoorlichting@heerlen.nl

---- --