GroenLinks

GroenLinks Tweede-Kamerfractie 9 maart 2004 16:44
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Slap akkoord over huurverhoging onacceptabel

( 9 maart 2004)

GroenLinks wil een spoeddebat over de huurverhoging op 1 juli aanstaande. Minister Dekker staat een huurverhoging van 2,9% toe. Dat is voor GroenLinks onacceptabel. Ineke van Gent is teleurgesteld in de minister en in de woningcorporaties: Als iedereen in Nederland de broekriem moet aanhalen, waarom dan de verhuurders niet? Zij wil hierover speodig debat met de minister.

Akkoord is slapper dan slap
Eerder dit jaar heeft de Kamer verschillende keren gedebatteerd over de huurverhoging op 1 juli. Kamerbreed vindt men een huurverhoging van 3% onacceptabel. CDA pleitte zelfs voor een huurverhoging van rond de 2%. GroenLinks begrijpt niet dat de minister nu met een voorstel van 2,9% naar de Kamer durft te komen: Ineke van Gent vindt dat minister Dekker het akkoord deze week nog moet komen toelichten in de Tweede Kamer.

Huurders kunnen 2,9% niet opbrengen
De lonen en uitkeringen zijn dit jaar bevroren, de koopkracht holt achteruit. De inflatie, in 2004 tussen de één en anderhalf procent, maakt dat een huurverhoging van 2,9% niet door de beugel kan. Alle huurders moeten dus bloeden door het beleid van minister Dekker: Huurders mét huursubsidie leveren twaalf euro per maand in, huurders zónder huursubsidie moeten nu eenzelfde bedrag aan de huurverhoging gaan betalen. Terwijl dat evenmin mensen met hoge inkomens zijn.

GroenLinks: huren bevriezen, huursubsidie op peil houden GroenLinks vindt dat ook de verhuurders een bijdrage moeten leveren aan betaalbare woningen voor mensen met een laag inkomen. Daarom moeten de huren dit jaar worden bevroren. Een huurbevriezing levert daarnaast een bezuiniging op van enkele tientallen miljoenen euro's op de huursubsidie-uitgaven. Met deze opbrengst kan minister Dekker vervolgens de bezuinigingen op de huursubsidie terugdraaien. Ineke van Gent zal deze week een klemmend beroep doen op CDA, D66 en VVD, om in deze de sterkste schouders daadwerkelijk de zwaarste lasten te laten dragen.

Ineke van Gent


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -