Vlaamse overheid

Minister Byttebier pleit voor meer wel-zijn op de werkvloer

Vlaams minister van Welzijn, Gezondheid en Gelijke Kansen, Adelheid Byttebier, lanceerde vandaag de vierde editie van de ondernemingswedstrijd Mensvriendelijk Bedrijf 2004. Er wordt gezocht naar een bedrijf dat innoverende aandacht heeft voor de combinatie van arbeid, gezin, zorg, vrije tijd en gelijke kansen. Het accent wordt dit jaar op de oudere werknemer gelegd.

In 2050 zullen er in Europa evenveel 50-plussers als min-50- ers zijn. Niet enkel vanuit economisch standpunt, maar ook en vooral vanuit de welzijnsinvalshoek, hebben bedrijven er alle belang bij om hun oudere werknemers zo lang mogelijk in dienst te houden. Zij zijn immers de bewakers van de organisatiecultuur en beschikken over een enorme ervaring. Anderzijds leert de ervaring in vb. het vrijwilligerswerk ons, dat ouderen die nog iets voor anderen kunnen betekenen, zich veel beter voelen. Werk is een middel om zich goed te voelen en kan beschouwd worden als een geluksfactor. De aandacht van een bedrijf op het vlak van welzijn heeft een gunstig effect op alle werknemers. Want een gelukkig werknemer is een beter werknemer. De bedrijven zelf hebben minder last van absenteïsme en personeelsverloop.

Mensvriendelijke bedrijven zijn trendsetters. Het zijn ondernemingen die meer doen dan wat verplicht is om werk en vrije tijd op een evenwichtige manier te kunnen combineren. Een investering die zichzelf terugverdient, want tevreden werknemers presteren nu eenmaal beter. Een win-winsituatie voor werknemer én werkgever. De winnaars van de vorige edities (Du Pont de Nemours, Borealis Polymers en het Virga Jesseziekenhuis) getuigen dan ook van het bedrijfseconomisch en maatschappelijk belang van mensvriendelijk ondernemerschap.

Gezien het belang van de kleine en middelgrote ondernemingen in Vlaanderen wordt er voor deze editie actief samen gewerkt met UNIZO, de Unie van Zelfstandige Ondernemers. De minister wil daardoor de Vlaamse KMO's de gelegenheid geven op een aangepaste manier deel te nemen, rekening houdend met hun specifieke situatie. Minister Byttebier en UNIZO zullen de KMO's actief aanzetten zich in te schrijven voor de prijs.

Minister Byttebier roept mensvriendelijke ondernemingen, KMO's, gemeente- en provinciebesturen en social- profitorganisaties ook dit jaar op om te getuigen hoe ze wel-zijn op de werkvloer brengen.

Het deelnemingsformulier is aan te vragen bij Gelijke Kansen in Vlaanderen, Boudewijnlaan 30, 1000 Brussel. E-mail: agna.smisdom@coo.vlaanderen.be tel. 02/553.58.46 On-line inschrijven via: www.gelijkekansen.vlaanderen.be; www.jobat.be; www.hrsquare.be; www.unizo.be
Deelnemen kan tot 28 mei 2004. Eind juni 2004 worden de laureaten per categorie en de winnaar bekend gemaakt. De winnaar krijgt een trofee en mag het logo een jaar lang gebruiken in hun communicatie. Bovendien is er een advertentie van een halve pagina full color in Job@ inbegrepen. De winnaar kan gratis deelnemen aan het buitenlands Human Resources-Congres van HR-Square.

info : Harry Vanbuel, woordvoerder van
minister Byttebier - gsm 0475/894925
e-mail: harry.vanbuel@vlaanderen.be