Gemeente Capelle a/d IJssel

Uit de collegevergadering van 9 maart 2004

Op dinsdag 9 maart 2004 heeft het college van burgemeester en wethouders onder andere de volgende besluiten genomen.

Eindnotitie Herinrichting Wijk- en Buurtbeheer Het college heeft de eindnotitie Herinrichting wijk- en buurtbeheer vastgesteld. In de notitie staan voorstellen om een kwaliteitsslag te maken in het wijk- en buurtbeheer. De notitie gaat in op de doelstelling en reikwijdte van het wijk- en buurtbeheer, de rol en de positie van bewoners en het wijkoverlegplatform. In hoofdlijnen worden de gewenste inrichting van zaken zoals de klachtenafhandeling, de interne afstemming tussen afdelingen en sectoren van de gemeente en de relatie tussen externe partijen beschreven. De notitie is opgesteld in samenspraak met alle partijen die een relatie hebben met het wijk- en buurtbeheer. [Procedurevoorstel: Lijst van mededelingen commissie Middelen en Buitenruimte 31 maart.

Verzoek om bouwvergunning 14 appartementen Gosauterrein aan de Dorpsstraat
Er is een verzoek om vergunning ontvangen voor de bouw van 14 appartementen op het Gosauterrein aan de Dorpsstraat. Het verzoek past binnen de bestemmingsplanvoorschriften van het ontwerpbestemmingsplan Middelwatering 2000. Verwacht wordt dat dit plan pas in 2005 rechtskracht krijgt. Het verzoek om bouwvergunning kan worden ingewilligd, nadat de raad het college vrijstelling voor een zogeheten zelfstandige projectprocedure verleent. Het college stelt dit aan de raad voor. Daarnaast stemt het college in met de presentatie van het bouwplan in de vergadering van de commissie Stedelijke Ontwikkeling.
[Procedurevoorstel: agenda commissie Stedelijke Ontwikkeling 31 maart 2004. Agenda raad 19 april 2004.]

Integraal Veiligheidsbeleid 2004-2007
Het college heeft ingestemd met het Integraal Veiligheidsbeleid
2004-2007. De basis voor dit plan is gelegd tijdens een werkconferentie in september 2003, waaraan het college, raadsleden, politie, OM, Stichting Jongerenwerk, Brandweer, Com.Wonen en diverse gemeenteafdelingen deelnamen.
Omdat veiligheid een belangrijke speerpunt is voor zowel het college als de gemeenteraad is gekozen voor een programmaopzet, waarbij vrijwel alle beleidsterreinen gekoppeld worden. Vier deelprogrammas, met elk een eigen programmawethouder en manager, vormen de spil van het veiligheidsbeleid voor de komende jaren. Het gaat om Ondersteuning Ontwikkeling Doelgroepen, Jeugd en veiligheid, Leefbaarheid van de openbare ruimte en Risicovol gedrag. Binnen twee maanden moet nu per deelprogramma een plan van aanpak worden opgezet. Veel aandacht zal hierbij onder meer gaan naar een innovatief project om jeugdoverlast tegen te gaan, het verhogen van de meldingsbereidheid van Capellenaren, het aanpakken van overlastgevende panden en bewoners en het tegengaan van huiselijk geweld. Met een gecombineerde inzet van preventie en repressie wil het college de veiligheid en het veiligheidsgevoel verhogen. In noodzakelijke gevallen zal een zero-tolerance beleid gevoerd worden, maar tegelijkertijd wordt ingezet op preventieve maatregelen om hard optreden in de toekomst te voorkomen. Verder verwacht B&W dat ook de Capellenaar zelf verantwoordelijkheid neemt, bijvoorbeeld door aangifte te doen en in de eigen omgeving te werken aan een leefbare buurt.
[Procedurevoorstel: agenda commissie Algemene- en Bestuurszaken 29 maart 2004. Agenda raad 19 april 2004.]

Rotterdam Airport
De gemeente Berkel en Rodenrijs heeft bezwaren tegen de voorgestelde verruiming van de openingstijden van Rotterdam Airport. Eerder is door de gemeente Capelle aan den IJssel besloten de gemeente Rotterdam te berichten dat zij geen bezwaar heeft tegen het voorstel. Het college bericht de gemeente Berkel en Rodenrijs over haar besluit.
[Procedurevoorstel: lijst van mededelingen commissie Middelen en Buitenruimte 29 maart 2004.]