Gemeente Berkel en Rodenrijs


Recognitie: heffing gebruik gemeentegrond

De brieven van de gemeente aan een aantal bewoners over het in rekening brengen van het gebruik van gemeentelijke grond hebben soms vragen onbeantwoord gelaten. Bovendien kwamen ook op andere wijze vragen om nadere uitleg. Hoewel al eerder over dit onderwerp informatie is verstrekt op de gemeentelijke pagina is het zinvol de hernieuwde inning voor het in gebruik hebben van gemeentegrond nogmaals toe te lichten.

Eigendomsrecht
De gemeente heeft in de loop der tijd aan diverse inwoners gemeentegrond in gebruik gegeven, bijvoorbeeld voor in- en opritten, parkeerplaatsen, gebruik als tuin e.d. Ter erkenning van het gemeentelijk eigendomsrecht ontvangen de gebruikers van deze grond jaarlijks een nota voor het gebruik. Wanneer de gemeente deze heffing achterwege zou laten, gaat het eigendomsrecht in de meeste gevallen na 20 jaar over naar de gebruiker. Om verlies van gemeenschapsgrond te voorkomen, legt de gemeente jaarlijks een heffing op voor het gebruik van de grond: de zogenaamde recognitie.
De heffing van recognities heeft jarenlang plaatsgevonden maar is door personele capaciteitsproblemen de afgelopen jaren achterwege gebleven. Ook heeft de gemeente inmiddels een aantal van de betreffende stukjes gemeentegrond verkocht aan de gebruiker.

Recognitie en heffen
Ter verheldering van de betekenis van de woorden recognitie en heffing het volgende.
Een recognitie is een betaling voor het gebruik van andermans goed als erkenning van diens recht daarop. Recognities zijn geen belastingen maar worden op privaatrechterlijke basis geheven. Een belasting wordt geheven op basis van een wet of een gemeentelijke verordening. De privaatrechterlijke basis voor het heffen van de recognitie wordt tot stand gebracht door het opmaken van een contract met, of het verstrekken van een vergunning aan de grondgebruiker. Heffen betekent innen of doen betalen. Hoewel het woord heffen meestal wordt gebruikt bij het innen van belastingen, is het in overige betalingssituaties ook bruikbaar. Zoals dus bij het heffen van recognities of bij het heffen van entreegelden.

Symbolisch bedrag
Bij recognitie gaat het de gemeente niet om extra inkomsten en zeker niet om winst. Het kost de gemeente zelfs geld, omdat maar een symbolisch bedrag van 4,54 - het vroegere tientje - in rekening wordt gebracht. Het mag duidelijk zijn dat de werkelijke kosten van de voorbereiding en de inning de inkomsten overstijgen. De opbrengsten dekken slechts een deel van de administratiekosten. De hoogte van de heffing op gebruik gemeentegrond is 4,54 ongeacht de oppervlakte van het stuk grond. Sommige in gebruik gegeven stukken zijn wel 50 à 70 m2 groot. Wanneer wij dit vergelijken met de veel hogere kosten die bijvoorbeeld bij een volkstuin in rekening worden gebracht, dan is het bedrag van 4,54 zeer schappelijk te noemen. Overigens werd tien jaar geleden ook precies dit zelfde bedrag in rekening gebracht.

Grond van de gemeenschap
De gemeente vervult haar bestuurlijke plicht en beschermt het eigendomsrecht van grond die de gemeenschap toebehoort. Het zijn dan ook geen vergaande bevoegdheden en overijverige of hilarische activiteiten, zoals werd opgemerkt in een ingezonden brief. De werkzaamheden maken deel uit van de uitvoering van gemeentelijke taken. De betreffende recognities worden niet alleen in Berkel en Rodenrijs, maar ook in andere gemeenten al sinds decennia geheven.

Het vragenformulier
De recognitie-administratie heeft helaas een periode stil gelegen. Een onderzoek onder burgers die gemeentegrond in gebruik hebben, is dan ook meer dan noodzakelijk, voordat de rekeningen (weer jaarlijks) worden verstuurd. Uit het onderzoek is inmiddels gebleken dat soms reeksen adressen moesten worden geschrapt. Ook bleek dat de gemeente in het verleden bij bepaalde straten groenstroken aan burgers in gebruik heeft gegeven. Bovendien wisten sommige burgers helemaal niet dat een deel van hun grond hun eigendom niet is. Bij aankoop van een pand wordt standaard geen kadastrale kaart geleverd waarop het perceel duidelijk is aangegeven. Het heffen van de recognitie brengt zo dus ook duidelijkheid in de eigendomssituatie. Vele afdrukken van kadastrale kaarten uit het digitaal gemeentelijk kadastraal systeem zijn al verzonden om te verduidelijken om welke stukken grond het gaat.

Begrip
Uit de reacties blijkt dat de grote meerderheid van inwoners van Berkel en Rodenrijs begrip heeft voor onze werkwijze en aanpak en daarom hebben zij positief aan het onderzoek meegewerkt. Suggesties die zijn gedaan om het vragenformulier niet terug te zenden, leiden simpelweg tot een chaos waar niemand mee is gediend. Graag bedanken wij dan ook iedereen voor de medewerking aan het onderzoek. Wij hopen hierbij voldoende duidelijkheid te hebben gegeven over de recognities. Wanneer u vragen heeft, belt u (010) 514 0729.

Laatste wijziging: 09 maart 2004
Copyright © 2003 Gemeente Berkel en Rodenrijs