Waterschap Groot Salland

Opgravingen Brits vliegtuig bij Stadshagen afgerond

8 maart 2004

In De Stentor van 27 februari 2004 jl. hebben we kunnen lezen dat gemeente Zwolle voorlopig afstand doet van de restanten van de Lancaster bommenwerper, die in december tevoorschijn zijn gekomen uit de grote bouwput naast de Twistvlietbrug.

Een container met overblijfselen van het toestel zijn overgebracht de Stichting Luchtoorlog `40-`45 in Almelo. Dat is gebeurd op advies van luchtmachtofficier Hans Spierings, die nauw betrokken was bij de berging van het vliegtuig in Zwolle. De Stichting Luchtoorlog `40-`45 beschikt over een eigen museum in Almelo. De overblijfselen van het toestel blijven eigendom van de gemeente Zwolle. De gemeente Zwolle gaat nadenken over een blijvende herinnering aan het neergestorte toestel naast de Twistvlietbrug.

De gemeente Zwolle had opdracht gegeven aan Leemans aannemingsbedrijf om het vliegtuig te bergen. Deze heeft dit tesamen met de luchtmacht voor het eigenlijke bergen en aannemingsbedrijf Van Gelder voor het leidingwerk gedaan. In september werd met de werkzaamheden gestart. Onze persleidingen vanaf het rioolgemaal Zwolle naar de RWZI Zwolle zijn destijds in 1977 aangelegd in de ophoging die voor de loodsen van Buisman aangebracht is. Precies, midden over het vliegtuig heen, lagen twee asbest buizen 800 mm om het rioolwater van Zwolle af te voeren.

Afhankelijk van de waterstand Zwartewater en de weersomstandigheden wordt binnenkort begonnen met het herstel van de transportleiding.