Regering.nl

9 mrt 2004

'HERVORMINGEN NODIG VOOR MEER WERK IN EUROPA'

Het sociale vangnet van de Europese verzorgingsstaten dreigt 'een hangmat' te worden. Structurele hervormingen zijn vereist, waarbij arbeidsparticipatie centraal moet staan, stelt staatssecretaris Nicolaï (Europese Zaken).

Nicolaï zei dit tijdens een debat over de toekomst van de verzorgingsstaten in Europa.

Door ontwikkelingen als de vergrijzing en de verslechterde positie van laagopgeleiden, worden de 'sociale vangnetten' van de Europese verzorgingsstaten steeds zwaarder belast. 'Mensen moeten uit de sociale zekerheid de arbeidsmarkt op', aldus Nicolaï. Niet inkomenssteun maar arbeidsparticipatie moet centraal staan in de Europese verzorgingsstaat.

De belangrijkste bijdrage aan een sociaal Europa levert de EU door de Lissabon-strategie, stelt Nicolaï. In Lissabon hebben de Europese regeringsleiders vier jaar geleden afgesproken dat zij hervormingen zouden doorvoeren, om zo in 2010 de meest concurrerende en dynamische kenniseconomie ter wereld te worden.

Hoewel de staatssecretaris nog steeds veel verwacht van de Lissabon-strategie, moet het tempo van de hervormingen in de lidstaten dan wel aanzienlijk worden opgeschroefd. De Voorjaarsraad van 25 en 26 maart in Brussel moet daarvoor zorgen. Landen moeten zich inspannen om de economische groei te laten terugkeren en daarmee de toename van de werkgelegenheid.

'Als we op de ingeslagen weg voortgaan, dan lossen we de belofte van Lissabon nooit en te nimmer in. Dan kunnen we de Lissabon-strategie bijzetten in een praalgraf van Europese onmacht met als opschrift: "Hier ligt een baby met vijftien ouders, die stierf als een wees." Dat mogen we niet laten gebeuren', aldus Nicolaï.

Bron:



Zie het origineel
Toespraak staatssecretaris Nicolaï

Zie ook:
16 feb 2004
'Structurelehervormingen voor herstel groei'
16 feb 2004
Balkenende: 'Doorgaanmet Lissabon-agenda'

Lijn

© 2002-2003 Rijksvoorlichtingsdienst