Ingezonden persbericht


Zoetermeer, 9 maart 2004

Vervoerders: uitstel invoering digitale tachograaf verstandig besluit

Transport en Logistiek Nederland (TLN) noemt de beslissing van Eurocommissaris De Palacio om de invoering van de digitale tachograaf met een jaar uit te stellen een verstandig en wijs besluit. TLN drong al geruime tijd aan op uitstel. Aanvankelijk zou het apparaat vanaf 5 augustus 2004 in alle nieuwe vrachtauto s standaard moeten worden ingebouwd, maar er is nog steeds geen goedgekeurd prototype beschikbaar.

Wel wijst TLN erop dat er door het uitstel een juridisch probleem ontstaat, omdat het besluit van De Palacio strikt genomen geen juridische basis heeft. Immers, formeel eist de EU-regelgeving inbouw van de digitale tachograaf in nieuwe vrachtauto s op 5 augustus 2004.

Daarom dringt TLN er op aan dat er garanties komen dat alle lidstaten meewerken aan gelijktijdige invoering van de digitale tachograaf op 5 augustus 2005. Hiermee kan worden voorkomen dat individuele lidstaten al halverwege het uitstel inbouw van digitale tachografen in nieuwe vrachtauto s verplichten en daarop gaan handhaven. Dit kan tot grote onduidelijkheid leiden en een lappendeken van regels veroorzaken. Het is namelijk niet ondenkbaar dat er over enkele maanden wel een goedgekeurd apparaat op de markt komt.

De tachograaf is een apparaat in de cabine van de vrachtauto die de rij- en rusttijden van de chauffeur registreert.

Bel voor meer informatie met de afdeling Communicatie, Clarisse Buma, 079-3636115

drs. Clarisse van Haersma Buma

Woordvoerster Transport en Logistiek Nederland

Boris Pasternaklaan 22

2719 DA Zoetermeer (Wijk Rokkeveen)

00.31.79.3636115, 06-51806340