Gemeente Den Haag

maart 2004
Gemiddelde Citoscore blijft stijgen in Den Haag (9 maart)

Haagse leerlingen uit groep 8 van het basisonderwijs behalen dit jaar gemiddeld een score van 532,1 voor de Citotoets. Dit betekent dat voor het vijfde jaar op rij de gemiddelde score toeneemt. Ten opzichte van 2000 is de gemiddelde score met bijna 2,5 punt gestegen. Dat blijkt uit de rapportage die het Cito vandaag publiceert.

Het verschil tussen Den Haag en het landelijke gemiddelde wordt steeds kleiner. De jarenlange inspanningen van de gemeente en schoolbesturen om onderwijsachterstanden terug te dringen, werpen vruchten af. Opvallend is dat Den Haag als enige van de vier grote steden elk jaar een hoger gemiddelde score heeft dan het jaar ervoor. Den Haag scoort iets beter dan Rotterdam. De gemiddelde scores van Amsterdam en Utrecht zijn iets hoger dan in Den Haag.

Schoolkeuze
Haagse kinderen uit groep 8 beantwoordden in februari 2004 de tweehonderd meerkeuzevragen van de Citotoets. Deze toets bevat vragen over onder meer taal en rekenen. De individuele uitslag van de toets krijgen leerlingen deze of volgende week te horen op school. Deze uitslag ondersteunt leraren en ouders bij het maken van een schoolkeuze voor het voortgezet onderwijs. Leerlingen in groep 8 krijgen van hun basisschool een schooladvies op basis van het leerlingvolgsysteem en de eigen ervaringen met de leerling. Op basis van dit schooladvies kunnen leerlingen zich aanmelden op een school voor voortgezet onderwijs. Ook de Citoscore gaat naar deze school. De Citoscore wijkt in de meeste gevallen niet af van het schooladvies.

De scores die leerlingen kunnen behalen voor de Citotoets lopen van 501 tot 550. Voor de Citotoets kunnen leerlingen niet slagen of zakken. Daarom heeft het Cito gekozen voor een schaalindeling die afwijkt van cijfers die leerlingen op school halen of scores van een IQ-test.