Ministerie van Buitenlandse Zaken

Persbericht

Ministerie van Buitenlandse Zaken


Datum: 9 maart 2004

'Virtuele werkplaats' voor rechten rond seks en voortplanting

Nederland gaat een internationale 'virtuele werkplaats' voor discussie over reproductieve rechten en gezondheid en cultuur ondersteunen. De werkplaats is bedoeld als een open forum voor een doorlopende uitwisseling van standpunten en praktijkervaringen, waarbij slechte praktijken zullen worden bekritiseerd. Minister Van Ardenne (Ontwikkelingssamenwerking) heeft dat dinsdag aan het einde van de internationale werkconferentie 'Cairo and Beyond: reproductive Rights and Culture' in Amsterdam bekend gemaakt. Volgend jaar zal - wederom op wereldvrouwendag, 8 maart - een vervolgconferentie in Nederland worden georganiseerd, waarbij vooral jongeren vanaf het begin zullen worden betrokken.

De deelnemers aan de bijeenkomst in Amsterdam werden het dinsdag eens over een gezamenlijke verklaring, ondertekend door minister Van Ardenne en Thoraya Obaid, directeur van het VN-bevolkingsfonds (UNFPA). Zij pleitten er onder meer voor het stilzwijgen en de taboes rond cultuur en reproductieve gezondheid en rechten te doorbreken en hierover een doorlopende dialoog op te zetten. Verder spraken zij zich uit voor het aangaan van partnerschappen met religieuze, politieke en traditionele leiders, gezondheidswerkers, maatschappelijk middenveld en private sector om weer een aantal stappen verder te komen. Ook werden regeringen opgeroepen om hun financiele bijdragen voor reproductieve gezondheid en aidsbestrijding te verdubbelen.

Het bevorderen van seksuele rechten in samenhang met de bestrijding van aids zal een belangrijke prioriteit zijn tijdens het Nederlandse EU-voorzitterschap in de tweede helft van 2004.