European Commission


Brussel, 9 maart 2004

Solidariteitsfonds: de Commissie stelt voor EUR 21,9 miljoen uit te trekken voor maatregelen in verband met natuurrampen in Malta, Frankrijk en Spanje

Naar aanleiding van verzoeken van de Maltese, de Franse en de Spaanse overheid, heeft de Europese Commissie vandaag voorgesteld het Solidariteitsfonds van de Europese Unie (SFEU) aan te spreken voor 21,917 miljoen om de gevolgen van rampen die zich in verschillende regio's hebben voorgedaan, het hoofd te bieden. Het geld zal worden gebruikt voor de vergoeding van kosten van noodmaatregelen zoals reddingsdiensten, tijdelijke huisvesting, energie en water, en de reparatie van de basisinfrastructuur.

Commissaris Michel Barnier van Regionaal beleid, bevoegd voor het Solidariteitsfonds, heeft alle burgers van de getroffen regio's zijn medeleven betuigd. Hij zei: "Het voorstel van de Commissie is een uitdrukking van de solidariteit van de Unie met deze regio's; de middelen zullen vooral worden gebruikt voor het herstel van de infrastructuur en de vergoeding van de kosten van de noodmaatregelen."

Commissaris Michaele Schreyer van Begroting voegde daaraan toe: "Het Solidariteitsfonds is bedoeld voor grote rampen, zoals in Malta, of voor rampen die ernstige schade aan de regionale economieën toebrengen, zoals in Frankrijk en Spanje. Ik roep de Raad en het Parlement op een besluit te nemen, zodat de middelen van het Fonds snel de getroffen regio's kunnen bereiken."

Wanneer het voorstel van de Commissie door het Europees Parlement en de Raad is aanvaard, zal het Solidariteitsfonds worden aangesproken voor de volgende rampen:
Storm en overstroming in Malta. Op 15 september 2003 werden Malta en Gozo getroffen door hevige stormen en overstromingen, waardoor de economische activiteiten, met inbegrip van visteeltinstallaties op zee, ernstig werden ontwricht, en waardoor overal op de eilanden schade aan de infrastructuur en het natuurlijk milieu ontstond. De Commissie is van mening dat deze ramp in aanmerking komt voor steun op grond van de criteria inzake "grote rampen" van de SFEU-verordening. De totale rechtstreekse schade wordt geraamd op 30,172 miljoen. Uit het Solidariteitsfonds zal een bijdrage worden geleverd ter compensatie van de kosten in verband met de noodmaatregelen (in totaal belopen de voor steun uit het SFEU in aanmerking komende noodmaatregelen 11,3 miljoen). Overeenkomstig de regels van het Solidariteitsfonds stelt de Commissie een bijdrage van 0,961 miljoen voor.
Overstroming in Zuid-Frankrijk. Op 1 december 2003 werd het zuidelijk deel van de Rhônevallei getroffen door ernstige overstromingen, waarbij de schade zich voornamelijk voordeed in de drie departementen Gard, Vaucluse en Bouches-du-Rhône, met in totaal 295 000 inwoners. Zo'n 8 400 huizen, appartementen en particuliere bedrijven werden getroffen; ook het hele industrieterrein van Arles, met ongeveer 700 bedrijven, kwam onder water te staan. De openbare infrastructuur op het gebied van vervoer, elektriciteits- en watervoorziening, telefoonnetwerken en scholen heeft ernstige schade geleden. De totale rechtstreekse schade wordt geraamd op 785 miljoen. Uit het Solidariteitsfonds zal een bijdrage worden geleverd ter compensatie van de kosten in verband met de noodmaatregelen (in totaal belopen de voor steun uit het SFEU in aanmerking komende noodmaatregelen 131,6 miljoen). De Commissie is van mening dat deze overstroming in aanmerking komt voor steun op grond van de criteria inzake "buitengewone regionale rampen" van de SFEU-verordening. Overeenkomstig de regels van het Solidariteitsfonds stelt de Commissie een bijdrage van 19,625 miljoen voor.
Bosbranden in Spanje. In augustus 2003 hebben de aan Portugal grenzende Spaanse gebieden in westelijk Extremadura, Andalusië en Castilla y Léon te lijden gehad van een reeks bosbranden als gevolg van de zeer hoge temperaturen en de lage vochtigheidsgraad in de atmosfeer, waardoor ook de branden in Portugal van afgelopen zomer werden veroorzaakt. De totale rechtstreekse schade als gevolg van deze ramp wordt op 53,231 miljoen geraamd. De Commissie is van mening dat een deel van deze branden in aanmerking komt voor steun op grond van het "buurlandcriterium" van de SFEU-verordening, op grond waarvan middelen uit het Solidariteitsfonds kunnen worden uitgekeerd, wanneer een gebied is getroffen door dezelfde ramp als een buurland. Overeenkomstig de regels van het Solidariteitsfonds stelt de Commissie een bijdrage van 1,331 miljoen voor.

Wat drie andere aanvragen betreft, van Griekenland, Frankrijk en Italië, is de Commissie tot de slotsom gekomen dat deze niet aan de voorwaarden van de verordening voldoen om middelen uit het Solidariteitsfonds in te zetten.

Om een snelle beslissing van de Raad en het Europees Parlement mogelijk te maken, heeft de Commissie vandaag ook het bijbehorende voorstel om middelen uit het Solidariteitsfonds beschikbaar te stellen en een voorstel voor een gewijzigde begroting goedgekeurd. De begrotingswijziging bedraagt 21,917 miljoen, zoals hierboven vermeld, en behelst geen vastleggingen, aangezien de benodigde som kan worden gevonden door herschikking binnen de begroting voor 2004. Commissaris Schreyer zal dit voorstel tijdens het komende tripartiete begrotingsoverleg op 16 maart indienen bij de Raad en het Parlement en uiterlijk eind april zou dan een besluit kunnen worden genomen.

Achtergrond

Na de overstromingen die Midden-Europa in augustus 2002 hebben getroffen, werd besloten een nieuw Europees instrument te creëren om aan lidstaten of kandidaat-lidstaten waar zich een grote ramp voordoet, noodhulp te kunnen toekennen. Op grond van de voorstellen van de Commissie voor een verordening van de Raad tot oprichting van het Solidariteitsfonds van de Europese Unie (SFEU), en van een interinstitutioneel akkoord tussen het Europees Parlement, de Raad en de Commissie, zijn in november 2002 de betrokken juridische en budgettaire instrumenten overeengekomen. Via dit Solidariteitsfonds kan maximaal 1 miljard per jaar ter beschikking worden gesteld.

Om in aanmerking te komen voor steun in het kader van het Solidariteitsfonds moeten de landen die door een grote ramp zijn getroffen, een nauwkeurige raming van de schade voorleggen en aan specifieke criteria voldoen, zodat de EU-middelen worden gebruikt om de dringendste nood te lenigen. Een ramp is "groot" als de schade wordt geraamd op meer dan 3 miljard, of op meer dan 0,6% van het bruto nationaal inkomen van de betrokken staat. In uitzonderlijke omstandigheden kan een regio ook voor steun uit het Fonds in aanmerking komen.

Voor nadere inlichtingen, zie de website:

http://europa.eu.int/comm/regional_policy/funds/solidar/solid_nl.htm

IMPORTANT LEGAL NOTICE - The information on this site is subject to disclaimer and a copyright notice