Radio Nederland Wereldomroep

9 maart 2004
Gepubliceerd op

Roeland van Zeijst (AVRO) winnaar Ilse Wessel Prijs van Wereldomroep

De Ilse Wessel Prijs 2004 van de Wereldomroep is vanochtend door Ilse Wessel uitgereikt aan Roeland van Zeijst (29) van de AVRO. De andere genomineerden waren Kristian Westerveld (30) van Omroep Brabant en Mathilde Benak (24) van Omroep Meppel. Doel van deze tweejaarlijkse prijs is jonge talentvolle radiopresentatoren in de schijnwerpers te plaatsen. Roeland van Zeijst presenteert op dit moment - als jongste stem op Radio 2 - het programma 'Antenne 2', een consumentgericht mengsel van mediajournalistiek en humor met inhoud en vorm.

Voorzitter van de jury is mw. Lem van Eupen, general manager van RNTC, het internationale trainingsinstituut dat is verbonden aan de Wereldomroep. Lem van Eupen licht de keuze van de jury toe: "Leuk, veelzijdig, een eigen stijl, gedurfd - dat waren de woorden die bij de jury opkwamen na het beluisteren van Roeland van Zeijst. Hij is een mooi voorbeeld van een 'doorstromer' - iemand die begonnen is bij de lokale omroep en de ziekenomroep, daar veel 'vlieguren' heeft gemaakt en zo de ervaring opdeed om de sprong te kunnen maken naar de professionele sector."

In aanmerking voor de Ilse Wessel Prijs komen radiopresentatoren die niet ouder zijn dan 30 jaar en live presenteren in de categorie nieuws, actualiteiten en achtergronden. Zij dienen zich te onderscheiden van anderen doordat zij een brugfunctie vormen tussen uitzending, onderwerp en luisteraar. Bovendien onderscheiden zij zich door hun interactie met gasten, hun taalvaardigheid en voorbereiding alsmede door hun inlevingsvermogen. Omroepen en luisteraars konden radiopresentatoren kandidaat stellen. René van Brakel (Omroep Brabant) was winnaar van de Ilse Wessel Prijs 2002 en maakte nu deel uit van de jury.

Vier jaar geleden nam Ilse Wessel na 20 jaar afscheid als presentatrice bij de Wereldomroep. Haar vakmanschap is voor de Wereldomroep een reden geweest een naar haar genoemde prijs voor jonge radiopresentatoren in te stellen en een kunstwerk te laten ontwerpen door beeldend kunstenaar Michiel van Pinxteren. Een replica van het kunstwerk (een bronzen beeld) wordt aan de winnaar van de Ilse Wessel Prijs aangeboden. Meer informatie over de Ilse Wessel Prijs staat op www.wereldomroep.nl.

De Wereldomroep is de internationale publieke omroep van Nederland. Via radio, televisie en internet biedt de Wereldomroep nieuws, informatie en cultuur in het Nederlands, Engels, Spaans, Indonesisch, Portugees, Frans en Papiamento aan miljoenen mensen over de hele wereld. Bovendien promoot de Wereldomroep muziek van Nederlandse bodem in het buitenland. RNTC, verbonden aan de Wereldomroep, verzorgt trainingen en geeft media-adviezen aan partnerstations in ontwikkelingslanden. Meer informatie over de Wereldomroep staat op www.wereldomroep.nl.