CDA Rotterdam

PERSBERICHT

CDA: Nieuw vervoerssysteem gehandicapten mag niet leiden tot mobiliteitsbeperking!

CDA-raadslid Karen Duys maakt zich zorgen om de gevolgen van het nieuwe vervoerssysteem Valys. Valys wordt vanaf 1 april de nieuwe taxiservice voor mensen die moeilijk ter been zijn door een handicap of ziekte. Met de komst van Valys houdt TraXX op te bestaan. In een brief aan de Tweede Kamer schrijft staatssecretaris Ross dat Valys het vervoer per taxi voor mensen met een handicap gaat verzorgen. Het gaat hierbij om uitstapjes en bezoek aan familie en vrienden buiten de regio. Het taxivervoer van Valys vormt een aanvulling op het reizen met de trein. Via TraXX werden mensen vaak helemaal per taxi vervoerd naar hun bestemming. Het nieuwe systeem is nadrukkelijk gericht op de reismogelijkheden van het openbaar vervoer.

In schriftelijke vragen aan het College legt Karen Duys uit waarom zij zich zorgen maakt. Deze regeling gaat er vanuit dat de verschillende OV-voorzieningen voldoende afgestemd zijn op het gebruik door mensen met een lichamelijke beperking. Wij constateren dat dit niet het geval is , aldus Karen Duys. Zij vreest daarom dat mensen door de regeling beperkt worden in hun mobiliteit.

Voorts vraagt de nieuwe regeling van mensen dat zij veel meer gebruik maken van verschillende vormen van openbaar vervoer en dit zelf regelen. Met name dat laatste punt het organiserend vermogen is een zorg voor Karen Duys: Ik maak mij op voorhand zorgen over de groep gebruikers die veel moeite zullen hebben met het organiseren van een reis waarbij gebruik moet worden gemaakt van meerdere vervoersvoorzieningen. Het mag niet zo zijn dat, ten gevolge van de regeling, een beroep wordt gedaan op het organisatievermogen van mensen, die hier in sommige gevallen niet aan kunnen voldoen, waardoor zij in hun mobiliteit worden beperkt.

Karen Duys dringt er bij het College op aan in een bestuurlijk overleg met de staatssecretaris van VWS deze punten aan de orde te stellen en te bespreken hoe voorkomen kan worden dat de mobiliteit van chronisch zieken, ouderen en gehandicapten, ten gevolge van de regeling wordt beperkt.

Rotterdam, 09 maart 2004


------

Voor de redactie/