Gemeente Amsterdam

Vrijval van 67 miljoen euro door schikkingsovereenkomst NUON 9 maart 2004 - Marleen Nieuwenhuis
Door een schikkingsovereenkomst met NV Nuon over de garanties van de voormalige aandeelhouders UNA voor de stadsverwarmingskosten, valt voor Amsterdam een bedrag van 67 miljoen euro vrij. Dit bedrag had de gemeente Amsterdam gereserveerd voor het afdekken van verliesgevende stadsverwarmingsprojecten.

Bij de verkoop van de aandelen UNA in 1999 hebben de voormalige aandeelhouders zich garant gesteld voor een groot aantal risico's. Na de gedeeltelijke afkoop van die risico's in 2001 resteerde alleen nog de verliesgevende stadsverwarmingsprojecten. Ook deze risico's zijn nu overgedragen aan NUON Power Generation BV (voormalig UNA), waardoor de reservering niet meer nodig is.

Garantie Stadsverwarmingsprojecten
Bij de verkoop van de aandelen UNA is destijds afgesproken dat de gemeente Amsterdam (samen met de andere aandeelhouders van UNA, de gemeente Utrecht en de provincies Noord-holland en Utrecht) garant zou blijven staan voor eventuele verliezen op onrendabele contracten en verliezen op stadsverwarmingsprojecten. Eind 2001 zijn alle risico's afgekocht, behalve die van de stadsverwarmingsprojecten. Op dat moment viel voor Amsterdam een bedrag vrij van 106 miljoen euro. Toen resteerde alleen nog de stadsverwarmingsprojecten. In wijken waar geen gasleiding is, krijgen bewoners voor verwarming e.d. heet water geleverd. Dit is millieuvriendelijker dan gasverwarming omdat gebruik wordt gemaakt van de restwarmte van elektriciteitscentrales dat anders met oppervlaktewater zou worden gekoeld. Er is afgesproken dat verwarming met dit hete water niet meer mag kosten dan verwarming met gas. De gemeente stond voor eventueel verlies garant. Inmiddels is meer zicht gekomen op de omvang van de mogelijke verliezen, waardoor met de nieuwe eigenaar, NV Nuon, een overeenkomst kon worden gesloten tot afkoop van de garanties. Wethouder Financiën Frits Huffnagel is zeer verheugd over het resultaat van het intensieve overleg tussen alle voormalige aandeelhouders en Nuon: "Het is een fantastisch resultaat, 67 miljoen euro is een fors bedrag. Een bedrag dat we in deze tijd van bezuinigingen en ombuigingen heel hard nodig hebben. Bij de presentatie van de Voorjaarsnota 2004 zal het College de gemeenteraad voorstellen doen hoe deze 67 miljoen euro in te zetten."

Afwikkeling UNA afgesloten
In verband met de in de diverse contracten opgenomen procedures is enkele jaren geleden de Stichting Afwikkeling UNA opgericht. Nu de garanties echter geheel afgekocht worden, is er geen reden meer deze stichting in stand te houden en deze wordt dan ook opgeheven. Hiermee wordt het hoofdstuk UNA definitief afgesloten.

Pb-042

© Gemeente Amsterdam