DE NEDERLANDSE WOONBOND

Woonbond ontevreden over huurafspraken Dekker met verhuurders

In haar beleidsbrief van 3 februari kondigde minister Dekker (VROM) aan een gemiddelde huurverhoging van 3,2 procent te verwachten. De Tweede Kamer vond dat onaanvaardbaar, gezien de loonstop en de aangekondigde bezuinigingen op de huursubsidie. Daarom aanvaardde men kamerbreed de motie van het CDA-kamerlid Van Bochove waarin wordt gevraagd met verhuurders en huurders een 'substantieel' lagere gemiddelde huurverhoging af te spreken voor de komende twee jaar. Dekker heeft vervolgens echter weinig gedaan om deze motie uit te voeren. Zij heeft zich beperkt tot een oproep aan de verhuurders om de huurverhoging per 1 juli te matigen tot 2,9 procent. Daarnaast is de afspraak dat verhuurders een eenmalige bijdrage van 30 miljoen euro beschikbaar stellen aan huursubsidieontvangers, en wel voor het einde van het jaar. Per huishouden komt dit neer op 30 euro. De Woonbond vindt het een heel mager verhaal. De oproep van Dekker levert hoogstens een matiging op van 0,3 procent en bij woningcorporaties zelfs maar 0,1 procent. Aedes maakte namelijk een maand geleden al bekend dat de woningcorporaties gemiddeld op 3,04 procent huurverhoging zouden uitkomen. Huursubsidieontvangers worden weliswaar enigszins ontzien, maar krijgen toch nog altijd een netto lastenverhoging voor hun kiezen van zo'n twintig euro per maand.

'Het is kenmerkend dat noch VROM, noch Aedes in de afgelopen maanden wilden onderhandelen', stelt Woonbonddirecteur Maria van Veen. 'Precies om die reden krijgen huurders nu te maken met stevige huurverhogingen. En mogelijk krijgen ze in 2005 wéér te maken met hoge huurverhogingen.' Het gevolg is dat de huursubsidieuitgaven van Dekker sterk stijgen en dat veel huurders moeite zullen hebben om de huur te betalen. Juist door de stijging van de huren te beperken, hadden deze extra uitgaven voor het rijk voorkomen kunnen worden. De enige tegemoetkoming van de verhuurders is dat zij eenmalig bereid zijn 30 miljoen euro beschikbaar te stellen als douceurtje voor de 1 miljoen huursubsidieontvangers. Daartegenover staat dat de korting op de huursubsidie van 12 euro per maand onverkort van kracht blijft. Een korting die oploopt tot 18 euro per maand in 2006.

Vanzelfsprekend is de Woonbond blij dat huursubsidieontvangers enigszins worden ontzien, maar hij vindt het onbegrijpelijk dat Dekker de overige huurders op geen enkele manier tegemoet wil komen bij de komende jaarlijkse huurverhoging. Drie miljoen huurders ervaren aan den lijve de gevolgen van de bezuinigingen en de loonstop. Driekwart van hen heeft een inkomen onder de ziekenfondsgrens. Zeker 400.00 huishoudens zullen door dit beleid naar verwachting voor het eerst een beroep moeten doen op de huursubsidie.

Wat de Woonbond echt in het verkeerde keelgat is geschoten, is de toezegging van Dekker aan de verhuurders dat zij in ruil voor de 30 miljoen euro die zij beschikbaar stellen voor huursubsidieontvangers gecompenseerd zullen worden in de komende jaren. Dat betekent dat zij dan de ruimte krijgen om de huren extra op te trekken. Voor deze vrijheid hoeven zij slechts een schamel bedrag op tafel te leggen.

U04.170
Amsterdam, 9 maart 2004