HIVOS
Uit: Hivos Nieuwsbrief van 8-March-2004.

GEEF VOOR CESTA

In El Salvador sterven jaarlijks 12.000 mensen aan infecties van de luchtwegen, die veroorzaakt worden door luchtvervuiling. Ongeveer 11.000 mensen gaan dood aan aandoeningen van het maag-darmkanaal vanwege verontreinigd water en voedsel. "Dat betekent dat millieuverontreiniging gemiddeld per jaar bijna vier maal zo veel slachtoffers maakt als de burgeroorlog die twaalf jaar in ons land heeft gewoed. Met andere woorden: we zijn in oorlog met het milieu.", redeneert Ricardo Navarro. Navarro is directeur van CESTA, partnerorganisatie van Hivos sinds 1991.

Centraal in het werk van CESTA staat de vorming van ecogroepen (Grecos) en -gemeenschappen (Ecocomunas). Grecos doen aan flora en faunabescherming en beschermen natuurlijke hulpbronnen door gebruik van houtbesparende fornuizen en verbeteren de hygiëne door de bouw van latrines. Ook propageren ze biologische landbouw en compostering en geven voorlichting over gezonde voeding. Ecocomunas doen hetzelfde maar dan in gemeenschapsverband. Daarbij bepaalt de gemeenschap zelf welke problemen worden aangepakt. Het kan gaan om ondervoeding, te weinig of vervuild drinkwater, erosie of gebrek aan brandhout. De oplossing bestaat nu eens uit aangepaste technologie bijvoorbeeld in de vorm van waterfilters, dan weer uit bewustwordingscampagnes, lobbywerk of demonstraties;

Ter ondersteuning van het werk van de ecogroepen en ­gemeenschappen organiseert CESTA ook campagnes en verzorgt zij trainingen. Daarnaast bemiddelt de organisatie bij milieuconflicten en biedt zij juridische ondersteuning. Met de ontwikkeling en daarna promotie van nieuwe producten als de fietsvuilniswagen en de fietscompressor draagt CESTA op technisch gebied haar steentje bij voor een beter milieu. Ook haar lobby-activiteiten waren succesvol: deze droegen bij aan de oprichting van het Milieuministerie in El Salvador, en de goedkeuring van de eerste Salvadoriaanse milieuwet, in 1998.

Steun daarom CESTA en draag bij aan een beter milieu in el Salvador! Doneer online via onderstaande link, of stort op giro 716.000 o.v.v. CESTA.

http://www.e-cumlaude.com/secure/d/fondsenorg/doneermodule.php?id=161