Ingezonden persbericht

Interpellatiedebat over brandveiligheid scholen

Brandonveilige scholen in Geuzenveld Slotermeer

AMSTERDAM, 20040301 -- Amsterdam, 28 februari 2004. Bij inspectie door VROM in het Stadsdeel Geuzenveld-Slotermeer in het afgelopen jaar is gebleken dat de brandveiligheid op de scholen nogal wat te wensen overlaat.


Geen van de stookhokken had op tijd een periodieke inspectie gehad en enkele stookruimtes werden zelfs gebruikt als opslagruimte en bij enkele scholen hingen afgekeurde brandblussers. Leegbaar Slotermeer/Geuzenveld had naar aanleiding van geruchten al in maart 2003 bij de verantwoordelijke PvdA wethouder P. Dikken geïnformeerd naar de brandveiligheid op de scholen, maar de wethouder verklaarde toen dat het met de brandveiligheid op de scholen goed was gesteld en dat de scholen dus veilig waren. Tevens verklaarde de wethouder dat juist de scholen en de bejaardentehuizen voorrang hadden bij de controles. Ook een commissielid van de VVD, de voormalig wethouder Van Laarhoven, informeerde later nog eens bij de wethouder Onderwijs Anton Ederveen, maar ook die wethouder deed niets met de opmerkingen en vragen. LSG heeft voor de komende raadsvergadering op 9 maart een interpellatiedebat aangevraagd met de verantwoordelijke wethouders, omdat de gedachte aan de verschrikkelijke ramp in Volendam hen nog vers in het geheugen ligt. Al in maart 2001 werd vanuit de Centrale Stad een Stedelijk project Brandveiligheid opgezet en zou er een inhaalslag gemaakt worden ten aanzien van de achterstand bij de controle op gebruiksvergunningen. Twee en een half jaar later blijkt er dus nog maar bitter weinig verandert. Om de inhaalslag te financieren werd zelfs jaarlijks ca. 33 duizend Euro extra op de begroting gezet.
De VROM inspectie bracht overigens nog veel meer aan het licht; De kinderboerderij Sloterpark bleek geen milieuvergunning te hebben, in het Sloterparkbad bleken vaten met zwavelzuur buiten de opslag te staan en een vetafscheider bleek sinds de opening van ruim twee jaar geleden nog nooit geleegd. In 2002 kwam het Dagelijks Bestuur ook al in de problemen toen bij een VROM inspectie bleek dat er bij de Borkorf (Vuilstort) veel milieuzaken niet in orde waren.



Ingezonden persbericht