Gemeente Utrecht

Vernieuwde wijzers in domtoren

Op dinsdag 9 maart om 9:30 uur zal wethouder René Verhulst voor Forten en Torens de eerste nieuw vergulde wijzer in de Domtoren hijsen. Het uurwerk van de Domtoren wordt dezer dagen grondig gerestaureerd. Deze restauratie was nodig omdat het uur- en wijzerwerk danig versleten waren. De restauratie wordt uitgevoerd in samenwerking tussen de uurwerkmaker Daelmans uit Helmond, het Nationaal Museum Van Speelklok tot Pierement te Utrecht en Koninklijke Eijsbouts te Asten. Nadat het uurwerk begin maart werd teruggeplaatst, zullen nu ook de wijzers weer worden geplaatst. Deze wijzers zijn opnieuw verguld en het gehele wijzerwerk is van een nieuwe verlichting voorzien.

Nadat alle onderdelen weer zijn gemonteerd, zal het systeem eerst nog proef draaien. Op 25 maart, net voor het begin van de zomertijd, zal het uurwerk van de domtoren weer in gebruik worden genomen.

Het uurwerk van de Domtoren werd gemaakt in 1860 door de uurwerkmaker Borrel uit Parijs. In de oorspronkelijke opzet dreef het uurwerk direct de wijzers aan. De tijdmeter (het gaande werk), het speelwerk en slagwerk en -klokken zaten dicht bij elkaar. In 1920 werden uurwerk en het wijzerwerk verplaatst. Sindsdien zijn de verschillende onderdelen die het uurwerk, het wijzerwerk en het carillon bedienen in de toren verder van elkaar komen te liggen. Daardoor is de aansturing en onderlinge afstemming kwetsbaar geworden. In de jaren '70 van de vorige eeuw werd het uurwerk geëlektrificeerd. Die elektrificatie bleek het uurwerk echter storingsgevoeliger te maken dan het oorspronkelijke (niet elektrische) echappement met slinger. Met de restauratie wordt de oorspronkelijke aandrijving van het uurwerk met een slinger hersteld. Voor de uitvoering van deze restauratie is EUR 95.000 beschikbaar.

Noot voor de media:
U bent van harte welkom aanwezig te zijn als de eerste wijzer weer omhoog zal worden gehesen. Dat zal plaats vinden dinsdag 9 maart tussen 9:30 uur en 10:00 uur aan de voet van de Domtoren.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Hans Scholten, bestuurscommunicatie, 030-286 10 15 of 06 250 32 739.

Utrecht, 5 maart 2003.

De disclaimer van toepassing op e-mail van de gemeente Utrecht vindt u op: http://www.utrecht.nl/emaildisclaimer