BOVAG

[s?pers.Bikes 4 You verkozen tot 'tweewielerwinkel van het jaar

Bikes 4 You verkozen tot 'tweewielerwinkel van het jaar 2004'

8 March 2004

Bikes 4 You uit Emmen is verkozen tot 'Tweewielerwinkel van het Jaar 2004'. Tijdens de feestelijke uitreiking in De Efteling ontvingen zij de wisselbeker uit handen van Hans Struijk, de winnaar van vorig jaar.

De verkiezing is dit jaar georganiseerd door de BOVAGafdeling Tweewielerbedrijven en het vakblad Tweewieler. De prijs wordt toegekend aan een winkel met bijzondere kwaliteiten. De onderscheiding is bedoeld als kwaliteitsstimulans voor de hele Nederlandse tweewielerhandel. In totaal waren vier winkeliers tot de finale doorgedrongen. Dat waren:


- Bike Centre Beukers, Petten

- Bikes 4 You, Emmen

- Fietswereld Tinus van Overveld, Hoogerheide
- Profile PRO Koos Riesewijk de Fietsspecialist, Deventer

Aan de hand van een Visual Quick Scan (visuele beoordeling van exterieur, interieur, werkplaats, voorzieningen, inrichting, verlichting, routing, etc.), een Marketing Audit (waarbij de ondernemers ondervraagd worden over hun aanpak van allerlei ondernemersaspecten), een controle van jaarrekeningen door een onafhankelijke accountant en het bezoek van drie Mystery Shoppers is bepaald wie uitgeroepen wordt tot 'Tweewielerwinkel van het Jaar 2004'.

De jury, bestaande uit twee retail-deskundigen (John Snijders van SellMore en Floor Heijn) en twee branche-kenners (Ferry Smith van de ANWB, Stef Stock van de RAI Vereniging), heeft de finalisten bezocht. De jury is het unaniem erover eens dat Bikes 4 You een afwijkend concept durft neer te zetten en dat ook weet te bewijzen. In de winkel straalt het avontuur je tegemoet, ook letterlijk dankzij de uitstekende verlichting met spots. Jammer is dat je aan de pui niet kunt zien wat voor mooie winkel erachter zit. Wanneer je de winkel binnengaat, kom je meteen in de sfeer. Bikes 4 You maakt duidelijke keuzes, natuurlijk qua assortiment, maar ook in de inrichting, zoals een bar in plaats van een toonbank. Uniek is ook dat de winkel nauw samenwerkt met collegas uit de buurt, aldus de jury.

De 'Tweewielerwinkel van het Jaar'-verkiezing werd dit jaar voor de zevende keer georganiseerd. De prijs werd eerder gewonnen door Profile PRO Wim van Vliet in Castricum (1998), Fietswereld Dieren in Dieren (1999), Jules de Corte in Neerkant (2000), Bike Totaal Jeremiasse in Goes (2001), Bike Totaal Landewé uit Enschede (2002) en Hans Struijk Fietsen uit Den Haag (2003).

PROFIEL Bikes 4 You
Weerdingerstraat 48
7815 SE Emmen
Tel. (0591) 514 691
Fax. (0591) 514 822
e-mail: info@bikes4you.nl
internet : www.bikes4you.nl

Ondernemer/bedrijfsleider: Gert en Ina Hollemans Winkeloppervlakte: 145 m²
Werkplaatsoppervlakte: 30 m²
Magazijnoppervlakte: 75 m²
Aantal medewerkers: 2 fulltime, 1 parttime

Bikes 4 You bestaat pas 30 maanden en heeft in die tijd aangetoond in een behoefte te voorzien. Het bedrijf richt zich alleen op het topsegment in racefietsen en ATBs en sporters uit de drie noordelijke provincies Overijssel, Flevoland en zelfs Noord-Holland komen speciaal voor Bikes 4 You naar Emmen.

Ondernemer Gert Hollemans weet als ex-topsporter uit ervaring waar hij over praat. In de korte bestaansperiode van Bikes 4 You is de winkelruimte al verdubbeld en is er een extra werkplaats gerealiseerd. De winkelinrichting van Bikes 4 You is een bezienswaardigheid met rotspartijen voor de presentatie van de ATBs en een high tech stijl bij de racefietsen. Ina Hollemans runt samen met haar man Gert Bikes 4 You in Emmen. In 2002 waren ze ook finalist. Toen waren ze net gestart met hun speciaalzaak in topsegment fietsen, met kwaliteit, service en klantvriendelijkheid hoog in het vaandel. Commentaar van de jury in 2002: Laat maar zien dat een zaak zoals die van jullie bestaansrecht heeft in het noorden van het land. Nu kunnen we laten zien dat we inderdaad bestaansrecht hebben, en hoe. Onze zaak loopt uitstekend. Ik vind het geweldig dat we weer finalist zijn. Daarmee kunnen we onze naamsbekendheid nog verder uitbouwen. De vorige keer hebben we al gemerkt wat een finaleplaats oplevert: veel publiciteit en reacties van leveranciers die graag bij je in de winkel staan. Bikes 4 You is erg actief met het verbreden van hun naam. Daardoor hebben ze niet alleen veel klanten in de drie noordelijke provincies, maar komen ook klanten uit Noord-Holland en Flevoland speciaal naar hen toe. Bij ATB-toertochten in de regio zetten ze een bus met reclame en een tent neer waar rijders en publiek hun dorst gratis kunnen lessen. Sfeer en gezelligheid staat centraal bij Bikes 4 You. In de winkel komen dagelijks klanten een kopje koffie of thee halen om even te pauzeren tijdens een toertocht. Het uitdragen van de finaleplaats is Ina Hollemans beslist toevertrouwd. Ze houdt dagelijks de website bij en beschrijft daar het verloop van de verkiezing. In het gastenboek op de site krijgt ze veel reacties, ook van onbekenden. Bij de winkel is de finaleplaats goed zichtbaar gemaakt. Hollemans: Onze pui is vrij klein. Daarom heb ik daar met knaloranje letters op gezet dat we finalist zijn van de Tweewielerwinkel van het Jaar. Dat trekt mensen de winkel in.

Toelichting
Zó wordt de Tweewielerwinkel van het Jaar gekozen

De eretitel Tweewielerwinkel van het Jaar 2004 is een initiatief van het vakblad Tweewieler en wordt dit jaar georganiseerd in samenwerking met de BOVAG-afdeling Tweewielerbedrijven. De titel is dit jaar opnieuw toegekend aan een tweewielerwinkel met bijzondere kwaliteiten. De onderscheiding is bedoeld als een kwaliteitsstimulans voor de hele Nederlandse tweewielerhandel. De jury bestaat uit branchekenners, externe retail-deskundigen, een onafhankelijke accountant, de winnaar van vorig jaar en Mystery Shoppers. Zij kiezen gezamenlijk de Tweewielerwinkel van het Jaar 2004.

Het voornaamste criterium waarop beoordeeld wordt is de wijze waarop de tweewielerwinkel zich onderscheidt van de concurrentie. Daarnaast is het erg belangrijk hoe marktgericht de ondernemer bezig is en hoe hij die beleidslijn met argumenten kan onderbouwen.

Tijdens de rondgang van de Jury Teams wordt op de volgende criteria gelet:

- assortimentopbouw / collectiebeleid

- presentatie / inrichting

- personeelsbeleid / organisatiebeleid

- servicebeleid

- reclamebeleid (advertenties, folders, displays, acties, etc.)
- communicatiebeleid (richting personeel, richting leveranciers).

1e Ronde
Aan de hand van de inschrijfformulieren worden tien zaken genomineerd. Er zijn twee Jury Teams, die ieder vijf genomineerde zaken bezoeken. Zij selecteren twee zaken die door gaan naar de volgende ronde.

2e Ronde
De Jury Teams verwisselen in de 2e ronde van categorie en bezoeken ieder twee genomineerde ondernemers. Aan de hand van uitvoerige interviews wordt de ondernemer ondervraagd over zijn beleid en vooral de motivatie daarvan. Bovendien worden de finalisten bezocht door een aantal Mystery Shoppers.
Een onafhankelijke accountant vraagt de jaarrekeningen van de vier finalisten op en licht die ondernemingen op bedrijfseconomische aspecten door.
Het oordeel van de Jury Teams, de Mystery Shoppers en de accountant bepalen gezamenlijk welke winkel uitgeroepen wordt tot Tweewielerwinkel van het Jaar 2004. Indien de uitslag geleid heeft tot een gedeelde eerste plaats, is het oordeel van de Mystery Shoppers van doorslaggevend belang, omdat die zich onaangekondigd als klant in de winkels gemanifesteerd heeft.

De jury is samengesteld uit een aantal mensen, die ieder vanuit hun eigen vakgebied hun inbreng in de beoordeling van de deelnemende winkels hebben en die elkaar in uitstekend kunnen aanvullen. Dit jaar bestond de jury uit: Ferry Smith (ANWB), Stef Stock (RAI Vereniging), John Snijders (Sell More), Floor Heijn (Retailstrateeg) en Hans van de Pas (Ernst & Young-accountant) en 3 Mystery Shoppers.