Centrale bank van Suriname


Email: dollarinfo@cbvs.sr

Infolijn tel. 420295

BEKENDMAKING

De Centrale Bank van Suriname brengt ingevolge de Bankwet van 1956, de artikelen 11 en 13, ter algemene kennis dat een nieuw bankbiljet in de coupure van SRD 10,- in omloop wordt gebracht. Het bankbiljet heeft als dagtekening 1 januari 2004 en de handtekening van de President van de Centrale Bank van Suriname de heer André E. Telting.

De beschrijving van het biljet is als volgt:

VOORZIJDE:

Het nieuwe biljet van SRD 10,- heeft een formaat van 70 x 140 mm. De hoofdkleur is lichtgroen met een paarse tint.
Aan de voorzijde is het gebouw van de Centrale Bank van Suriname afgebeeld.
Linksonder naast het Bankgebouw bevindt zich het wapen van de Republiek Suriname met daarnaast de datum: 1 januari 2004.

Aan de linkerkant bevindt zich, verticaal geplaatst, het serienummer. Linksboven staat het getal 10 in lichtgroene kleur, terwijl daaronder iets rechts van het getal 10 zich voelbare herkenningstekens voor blinden en slechtzienden bevinden.

Aan de bovenzijde in het midden staat de tekst: "CENTRALE BANK VAN SURINAME" in groene letters. Rechts van het gebouw staat een afbeelding geplaatst van de Golden Ginger. Boven deze bloem bevindt zich het serienummer, horizontaal geplaatst en met cijfers van oplopende grootte. Onder de bloem bevindt zich de handtekening van de President van de Centrale Bank van Suriname in paarse inkt.

Aan de linkerkant van het biljet tussen het serienummer en het gebouw van de Bank bevindt zich het watermerk. Dit wordt gevormd door een afbeelding van het gebouw van de Bank in de breedte van het biljet.

Ter hoogte van de rechterpilaren van het Bankgebouw loopt over de volle breedte van het biljet een goudkleurige band van ca. 1 cm breed. Hierin is de tekst "CBvS" te lezen.

Op ca. 3 cm van de rechterrand bevindt zich over de volle breedte van het biljet een polyester veiligheidsdraad.

In de rechterbovenhoek van het biljet bevindt zich een cirkelvormig doorzichtvenster met daarin een gedeelte van het logo van de Bank met de tekst: "Centrale Bank" in paarse kleur met daaronder vier pijlen. Aan de keerzijde op dezelfde hoogte van het biljet bevindt zich het andere gedeelte van het logo van de Bank, met de tekst: "Van Suriname" in groene kleur.
Deze kijkvensters passen precies op elkaar en tegen het licht gehouden ziet u het volledige logo van de Bank, met daarin de tekst "Centrale Bank van Suriname".

Aan de rechterkant in het midden, bevindt zich een vierkantige figuur bestaande uit een patroon van fijne lijnen. Bij kanteling van het biljet naar voren en als het licht erop valt, wordt daarin de tekst "SR$" zichtbaar.
Aan de onderzijde bevindt zich een serie figuren opgebouwd uit lijnstructuren, met een donkergroen kleur en de tekst "TIEN DOLLAR".

KEERZIJDE:

De hoofdkleur aan de keerzijde is groen met een paarse tint.

Aan de keerzijde bevindt zich een afbeelding van een gezicht op de Suriname rivier.

Linksboven bevindt zich het doorzichtvenster dat tezamen met het corresponderende deel aan de voorzijde één geheel vormt. Daaronder bevindt zich een afbeelding van een Groenhartboom in bruine kleur. Onder deze boom staat de tekst: "tien dollar" in groene kleur.

Op de hoofdafbeelding zijn grijs-bruine rotspartijen te zien, in water met een lichtgroene tint, terwijl langs de rivier de groene bosrand zichtbaar is.

Aan de bovenkant van het biljet in het midden, staat de tekst: "CENTRALE BANK VAN SURINAME" in groene letters. Links hiervan staat het getal 10 in groene kleur.

Rechts naast de Groenhartboom loopt over de volle breedte van het biljet een polyester veiligheidsdraad.

Rechtsboven van het biljet bevindt zich een groene figuur opgebouwd uit fijne lijnstructuren.

Aan de rechterrand staat overdwars gedrukt de tekst "TIEN DOLLAR" in groene letters, terwijl rechtsonder het getal 10 in groene kleur is afgedrukt.

Onder de afbeelding van de Suriname rivier staat de tekst "Nadruk verboden: Surinaams Wetboek van strafrecht - artikel 260".

Zorgvuldig omgaan met biljetten.
De Centrale Bank van Suriname doet een beroep op het publiek om zorgvuldig om te gaan met alle biljetten, aangezien het aanmaken van nieuwe biljetten een kostbare zaak is. Om de druk op de vraag naar bankbiljetten te verminderen is het gewenst dat men betalingen van transacties zoveel mogelijk giraal (cheques, overboekingen) laat verlopen.

Centrale Bank van Suriname