Gemeente Apeldoorn

Gemeente Apeldoorn brengt bestemmingsplannen in de huiskamer

Om bestemmingsplannen van de gemeente Apeldoorn in te kunnen zien, moet nu nog een bezoek worden gebracht aan het stadhuis. Maar vanuit huis de gewenste informatie opvragen is een extra service die de gemeente haar klanten graag biedt. Daarom is de gemeente momenteel bezig om al haar bestemmingsplannen digitaal, via www.apeldoorn.nl beschikbaar te maken. Apeldoorn onderscheidt zich hierin van andere gemeenten doordat ze bestaande bestemmingsplannen digitaliseert.

De gemeente pakt het digitaliseren van naar bestemmingsplannen fasegewijs aan. De eerste tien grote bestemmingsplannen zijn bijna gereed om intern getest te worden. Het gaat om vijf bestemmingsplannen in het stedelijk gebied en vijf in het buitengebied. Daarbij gaat het om grote plangebieden, zoals Apeldoorn-Noord en het Beekpark voor het stedelijk gebied en de Agrarische Enclave Uddel-Elspeet en Stuwwalrand Parkzone Zuid in het buitengebied. Naar verwachting zijn deze plannen vanaf april digitaal beschikbaar. In totaal telt de gemeente zon vierhonderd bestemmingsplannen, inclusief herzieningen, uitwerking en wijzigingen. De verwachting is dat de laatste plannen eind september zijn gedigitaliseerd.

De gemeente onderneemt deze omvangrijke operatie vooral om alle informatie die in bestemmingsplannen staat beter te kunnen raadplegen. Dat geldt zowel voor haar klanten, burgers, bedrijven en andere overheden, als voor de gemeente Apeldoorn zelf. Daarnaast biedt het digitaliseren voordelen omdat plannen digitaal kunnen worden uitgewisseld, bijvoorbeeld met de provincie.

Het digitaliseren van bestemmingsplannen is meer dan het scannen van de plankaart en de bijbehorende teksten. Het is de bedoeling om de plankaarten intelligent te maken; dat wil zeggen dat meer te zien is dan alleen de kaart. Wanneer in de gedigitaliseerde kaart met de muis op een perceel wordt geklikt, verschijnt bijvoorbeeld automatisch de bestemming met de bijbehorende voorschriften voor dat perceel. Bovendien is het mogelijk om via het intoetsen van een adres direct het goede bestemmingsplan te vinden.

Vanaf begin 2001 heeft een projectgroep het nodige voorwerk verricht. Allereerst is er een haalbaarheidsonderzoek gedaan. Toen bleek dat het project haalbaar was en er geld beschikbaar werd gesteld, is gestart met de voorbereiding van een Europese aanbesteding. Dit heeft geleid tot de opdracht aan het Belgische conversiebedrijf, Globe NV.

Voor het laatst bijgewerkt op: 9-mrt-2004 08:56