Waterschap Groot Salland

Verbetering waterhuishouding Hasselt, Dalfsen en Nieuwleusen

8 maart 2004

De resultaten van het onderzoek naar de knelpunten in de waterhuishouding van het gebied in de driehoek Hasselt, Dalfsen en Nieuwleusen zijn bekend.

Het Waterschap Groot Salland presenteert binnenkort de onderzoekresultaten tijdens drie informatiebijeenkomsten. Betrokken grondeigenaren en inwoners worden via een nieuwsbrief persoonlijk uitgenodigd om een bijeenkomst over een specifiek deelgebied bij te wonen. Ook plaatst het waterschap advertenties in locale media. Het is de bedoeling dat het waterschap eerst de reacties van betrokkenen peilt voordat gedetailleerde plannen worden gemaakt die tot oplossingen van specifieke waterknelpunten moeten leiden.

Knelpunten
Uit het onderzoek blijkt datop veel plaatsen hogere waterstanden voorkomen dan gewenst is. Ook te droge situaties zijn waargenomen. Dit komt overeen met de vele klachten en wensen die het waterschap bereikten. Knelpunten ontstaan door te krappe duikers, lange afvoerroute tot aan de gemalen Streukelerzijl en Galgenrak en een geringe afvoercapaciteit van de hoofdwatergangen, zoals de Dedemsvaart.

Oplossingen
Er is behoeft aan een nieuw dubbelwerkend aan- en afvoergemaal bij de Vecht. Ook is er ca. 40 hectare grond nodig om bij hevige regenval water tijdelijk te kunnen bergen. Dit zal nog niet alle knelpunten oplossen. Oplossingen op perceelsniveau kunnen in overleg met betrokken eigenaren pas in een later stadium worden gerealiseerd. Voorbeelden hiervan zijn het aanpassen van sloten, stuwen en eventueel duikers.

Voorlichting
De informatiebijeenkomsten worden per deelgebied gehouden op woensdag 24 maart in Partycentrum De Vijverhoeve, Noordelijke Ruitenweg 1, Lichtmis. Op donderdag 8 april in Café Restaurant De Viersprong, Burg. Backxlaan 2 in Nieuwleusen en op donderdag 22 april in Café Restaurant Het Roode Hert, Hessenweg 41 in Dalfsen. Het zijn zogenaamde inloopbijeenkomsten, wel zal om het uur een centrale presentatie worden gegeven. In de nieuwsbrief staat omschreven welk deelgebied wanneer wordt gepresenteerd. Ook kunt u hier voor het kaartje met toelichting klikken.

P1010021.jpg (835 Kb)
Klik voor een vergroting Klik voor een vergroting

P1010027.jpg (776 Kb)
Klik voor een vergroting Klik voor een vergroting

StuwdeMeeleindeDedemsvaart.jpg (648 Kb)
Klik voor een vergroting Klik voor een vergroting