Gemeente Tilburg

8-3-2004
Beelden geschonken aan de gemeente

De gemeente Tilburg heeft de schenking aanvaard van twee beelden. Het gaat om het bronzen beeld Reik elkaar de hand van Karien van Dijk dat bij het voormalig AZC staat en het tufstenen herdenkingsbeeld van Jo Uiterwaal op het Hesperenplein.

Het beeld van Karien van Dijk is in 1999 onthuld tijdens de opening van het AZC in Tilburg Noord. Na de opheffing van het AZC is het beeld geschonken aan de vrijwilligers van inloopruimte De Boomgaard. Omdat zij echter de kosten die de verplaatsing met zich meebrengt niet kunnen opbrengen willen zij het beeld aan de gemeente schenken. Het beeld kan dan vlak bij de bankjes voor de kerk op de Schans worden geplaatst. Voor het beeld van Jo Uiterwaal, eigendom van de parochie Lidwina Gerardus Majella, geldt dat de restauratiekosten niet meer betaald kunnen worden. Het beeld werd op 5 mei 1946 ter nagedachtenis aan de gevallen verzetsmensen in de Tweede Wereldoorlog op het Hesperenplein onthuld. Door schenking aan de gemeente Tilburg hoopt de parochie dat het beeld gerestaureerd kan worden.

Het college vindt het belangrijk dat de beelden behouden blijven en heeft de schenkingen aanvaard. De kosten, in totaal ruim achtduizend euro, worden betaald door de Reserve Beeldende Kunst.