Gemeente Haarlem


9 maart 2004

70/2004
Gemeente Haarlem, college van burgemeester en wethouders

Persbericht


Embargo tot dinsdag 9 maart 2004, 12.00 uur

Haarlemse kerkbrand nader onderzocht

RAPPORT INSPECTIE OPENBARE ORDE EN VEILIGHEID IN LIJN MET EERDERE AANBEVELINGEN

Het onderzoek van de Inspectie Openbare Orde en Veiligheid (IOOV) naar de brand van de Koningkerk in Haarlem vormt een indringende ondersteuning van het veranderingsproces waarmee Brandweer Haarlem thans bezig is. De uitvoerige rapportage van de Inspectie sluit aan bij de bevindingen van het rapport Brons, dat vorig jaar in opdracht van de gemeente Haarlem werd opgesteld. De aanbevelingen van de onderzoekers voor verbeteringen in de organisatie komen overeen met het verbeterplan dat is ingezet naar aanleiding van dit eigen onderzoek van de gemeente Haarlem naar de achtergronden van de brand. Het gemeentebestuur van Haarlem en het management en personeel van Brandweer Haarlem zullen daarom de conclusies van het inspectie-onderzoek aangrijpen om gezamenlijk verdere verbeteringen in de organisatie door te voeren.

Landelijk perspectief
De IOOV stelt terecht dat dit rapport niet bedoeld is om de schuldvraag te beantwoorden rond de dood van de drie vorig jaar omgekomen brandweerlieden. Inmiddels heeft het Openbaar Ministerie te kennen gegeven op basis van de resulaten van deze nieuwste studie niet tot strafvervolging van organisaties of personen over te gaan. Al eerder werd bekend dat geen aanleiding werd gevonden om brandstichting te veronderstellen.
Net zoals in het rapport Brons wijst de Inspectie op het soms zeer gevaarlijke karakter van het brandweerwerk. Nieuw is dat de Inspectie het risicobewustzijn van brandweerlieden aan de orde stelt. Daarbij worden de gebeurtenissen in Haarlem van bijna een jaar geleden in een landelijk perspectief geplaatst omdat een dergelijk ongeval ook in andere plaatsen in Nederland had kunnen gebeuren. Inmiddels is de Inspectie begonnen met een studie naar de vraag in hoeverre lering wordt getrokken uit de bevindingen rond alle dodelijke ongevallen van brandweermensen in de afgelopen 10 jaar.

Hectiek
Inmiddels is op basis van de twee uitgebrachte rapporten duidelijk dat zowel binnen de organisatie van de gemeentelijke brandweer als in de feitelijke uitruk bij de Koningkerk zaken niet volgens het boekje zijn gegaan. Uit de beschrijving van het brandverloop rijst eens te meer het beeld op van een vuurzee die qua hevigheid en intensiteit tamelijk uniek was. De hectiek rond deze brand en de druk die dat legt op besluitvormingsprocessen is door de Inspectie indringend beschreven. Het feit dat deze vuurzee niet is overgeslagen naar de dichte bebouwing rondom de Koningkerk moet zeker op het conto van de aanwezige brandweerlieden worden geschreven.

Verbeterplan
Zoals in de rapportage van de brandweercommandant van Haaglanden de heer R.K. Brons, een half jaar geleden, wordt ook in het inspectierapport gewezen op aspecten die voor onmiddellijke verbetering vatbaar zijn. Hierbij gaat het om de organisatie van de brandweerzorg, het (gezamenlijk) oefenen van vrijwilligers en beroepsmensen, de uitrukprocedures en de inrichting van de meldkamer. Daarnaast zal op het gebied van de preparatie en de zorg voor het materieel een inhaalslag gemaakt moeten worden. Inmiddels is de uitvoering van het verbeterplan Brandmeester - zoals gepresenteerd na het onderzoek van Brons - binnen het Haarlemse korps in volle gang.


Nadere informatie voor de pers:

Herman Nieuwenhuis
Woordvoerder Brandweer Haarlem

06 53 58 60 57


Brandweer
Herman Nieuwenhuis, woordvoerder
06-53586057

---- --