Socialistische Partij

Dienstregeling nog steeds niet op de rails


09-03-2004 * De plannen van de NS voor haar nieuwe dienstregeling maken wederom duidelijk dat niet de klant koning is, maar het geld regeert. De NS overwegen in de dienstregeling te snijden waar `reizigersbewegingen' achter blijven. Vooral zorgwekkend is het dat de NS overwegen om in de stille uren minder treinen te laten rijden.

De nieuwe plannen van de NS geven aan de ene kant aan dat zij wel degelijk meer reizigers willen vervoeren door onder andere een nieuw station bij Almere aan te doen. Ondertussen zien we echter ook dat een kleiner stationnetje in Drenthe gemeden zal worden.

SP-Kamerlid Arda Gerkens is verontrust over deze plannen: "De NS laat haar aanbod kennelijk bepalen door de kwantiteit van de reizigers. Dat zou betekenen dat langzaam maar zeker het treinvervoer buiten de Randstad steeds meer uitgekleed zal worden. Ook in de stillere uren en op de kleinere stations dient er goed openbaar vervoer te zijn. Met deze plannen van de NS wordt de sociale functie van het openbaar vervoer verder uitgehold."

Ook consumentenorganisaties als de Consumentenbond en ROVER hebben zich negatief uitgesproken over de plannen van de NS.