Openbare Bibliotheek Oss


2 maart 2004

Tentoonstelling over Franse wijn door vereniging Toxandria in de bibliotheek Oss

Van dinsdag 9 tot en met zaterdag 27 maart is er in de Bibliotheek Oss een tentoonstelling over wijn te zien, samengesteld door Wijnvereniging Toxandria uit Rosmalen. Het betreft informatie over verschillende wijnstreken, druivenrassen en de wijnproductie. Vanzelfsprekend is er ook aandacht voor de activiteiten van de wijnvereniging. Deze expositie sluit aan bij het thema van de Landelijke Boekenweek: Gare du Nord: ontmoetingen met Frankrijk.

Wijnvereniging Toxandria
Toxandria is een vereniging van wijnliefhebbers, die tot doel heeft de wijnkennis en de proefervaring bij een breed publiek te vergroten. Daarom houdt Toxandria naast deze tentoonstelling over wijn in de Bibliotheek Oss ook meerdere proeverijen per jaar en worden er soms excursies georganiseerd. Leden van wijnvereniging Toxandria ontvangen vijf maal per jaar het tijdschrift Tannine, met veel informatie over wijn, proeverijen en cursussen. De vereniging is niet-commercieel, dat wil zeggen niet gebonden aan een wijnimporteur of wijnhandel. De naam Toxandria is ontleend aan een oud graafschap, begrensd door de Maas en de Peel. Toxandria is geen losse proefgroep, maar maakt deel uit van een nationale wijnvereniging: het Nederlands Wijngilde. Momenteel zijn er 11 regionale afdelingen verspreid over Nederland. Deze combinatie van een landelijke vereniging met regionale afdelingen, maakt het Nederlands Wijngilde tot een unieke organisatie die zowel proeverijen in kleine kring als grootschalige evenementen en nationale wijnfeesten mogelijk maakt.

Proeverijen
In een proeverij worden 7 tot 9 topwijnen van verschillende druivenrassen en jaren geproefd en besproken, begeleid door een wijnmeester. Ook wordt uitleg gegeven over het thema van die avond, vaak met gebruikmaking van demonstratiemateriaal zoals dias, landkaarten, boeken en folders. Wie wil kan de proefervaringen noteren op speciale formulieren. De proeverijen bieden de leden van de wijnvereniging de gelegenheid om jaarlijks tientallen verschillende en vaak niet alledaagse wijnen te proeven. Naast leden die een wijnopleiding hebben gevolgd (vinoloog, wijncertificaat) zijn er ook die nog weinig kennis van wijn hebben, maar deze willen vergroten. Uiteindelijk leren de leden voor zichzelf een goede wijnkeuze te maken voor een redelijke prijs. In 2004 staan natuurlijk proeverijen van Franse wijnen op het programma, maar de eerstvolgende wijnproeverij van Toxandria staat in het teken van Spaanse topwijnen. Deze avond vindt plaats op vrijdag 13 maart om 20.15 uur in Alem bij Kerkdriel. Wijnkennis is niet noodzakelijk, kosten zijn 10,-. Aanmelding via mevr. N. van der Palen, tel. 040-2545424.

De tentoonstelling over Franse wijnen en wijnproductie is de hele maand maart te bekijken op de begane grond in de Bibliotheek Oss.