Gemeente Enkhuizen

Eerste kandidaat burgemeester Enkhuizen: Jan Baas

De gemeenteraad heeft hedenavond, 9 maart 2004, besloten aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties de volgende aanbeveling te zenden voor benoeming tot burgemeester van Enkhuizen:


1. J.G.A. Baas, thans burgemeester van Wieringen (P.v.d.A.)


2. T.J. van der Zwan, thans wethouder van Lelystad (P.v.d.A.)

Jan Baas

De heer J.G.A. (Jan) Baas, 51 jaar, is sinds 1996 burgemeester van de gemeente Wieringen. Daarvoor was hij zes jaar wethouder in de gemeente Beverwijk.

Na eerst de opleidingen LTS electro en MAVO te hebben afgerond volgde hij de opleidingen MBO sociale dienstverlening en HBO maatschappelijk werk. Voordat hij in 1990 wethouder van Beverwijk werd, was hij werkzaam bij de sociale dienst van de gemeente Amsterdam en Alkmaar. Bij de laatste gemeente was hij hoofd afdeling beheer en informatievoorziening.

De heer Baas bekleedt diverse nevenfuncties die de belangen van de gehele regio Noord-Holland Noord behartigen. Mede hierdoor heeft hij een goed zicht op de situatie van Enkhuizen.

In zijn huidige functie van burgemeester van Wieringen heeft hij net een uitvoerig proces van interactief bestuur achter de rug, waarbij een zevental werkgroepen zich de afgelopen jaren heeft gebogen over belangrijke plannen en problemen van Wieringen. Hij zelf noemt het Wieringerrandmeer het mooiste resultaat. Het idee kwam vanuit de bevolking en is opgenomen in de 5^e Nota Ruimtelijke Ordening en het ontwerp Ontwikkelingsbeeld Noord-Holland Noord.

Ook het dualisme heeft zijn warme belangstelling. Onder zijn leiding is een raadsprogramma tot stand gebracht waarin de raad aangeeft welke beleidsonderwerpen zij in de huidige raadsperiode wenst te behandelen. Over de veel genoemde spagaat van de burgemeester als voorzitter van de raad en als voorzitter van het college is hij kort: onzin, ik noem het een spreidstand, dan sta je steviger in de klei.

De heer Baas is een enthousiast, gedreven, en collegiaal bestuurder. De bruggenbouwer welke de raad zoekt zal hij door zijn enthousiasme en gevoel voor humor in de ogen van de raad zeker kunnen zijn.

Enkhuizen maakt net als Wieringen al eeuwen deel uit van Noord-Holland en kent ook een bevolking die direct is en geen blad voor de mond neemt. De raad is er van overtuigd dat Jan Baas en Enkhuizen uitstekend bij elkaar passen.

Datum laatst gewijzigd: 9/3/2004