FNV Berichtenservice

FNV pleit voor 'poetsende kinderjuf'

Er moet een nieuwe functie komen, de 'poetsende kinderjuf'. Zij kan het werk gaan doen waarvoor nu vaak au pairs uit het buitenland worden gehaald. Dat meldt FNV e-Magazine.

De FNV lanceert haar voorstel voor de nieuwe functie van 'domestic worker' in een brief aan de Tweede Kamer.
In de praktijk blijkt aan zo'n kruising tussen de ouderwetse gouvernante en de inwonende dienstbode behoefte te bestaan.

Als zich vanuit Nederland niet voldoende gegadigden melden, kan ook voor mensen van buiten de EU een werkvergunning worden gevraagd.

De FNV heeft vorige maand een rechtszaak in hoger beroep gewonnen tegen een gezin, dat een au pair uit Polen meer dan fulltime in het huishouden liet werken. De rechter oordeelde dat er sprake was van een arbeidsovereenkomst en het gezin moest het minimumloon betalen.

Gezinnen die een poetsende kinderoppas aan huis willen, kunnen daarvoor niet langer beroep doen op een au pair. Om illegale praktijken te voorkomen bepleit de FNV daarom de nieuwe functie van 'poetsende kinderjuf'.

Daardoor komt er ruimte om de au pair regeling weer zijn oude inhoud terug te geven. "De au pair overeenkomst is het waard om behouden te blijven, waarbij de au pair dus op voet van gelijkheid lid is van het gastgezin en zo kennis kan nemen van de Nederlandse cultuur en samenleving", stelt Kitty Roozemond.

Het FNV e-Magazine verschijnt elke woensdag en is gratis. Verder in dit nummer: Patriarchaal klimaat in gevangenissen; Campagne tegen Aldi; Alarm over WAO; Demo bij DSM en E-mail voor schone kleren.

10 maart 2004