Jonge Fortuynisten

POLITIE LAAT ZICH GEBRUIKEN DOOR EXTREEM-LINKS

Rotterdam, 10 maart 2004

De Amsterdamse politie heeft zich opnieuw laten gebruiken door extreemlinks. De Jonge Fortuynisten, de officiële jongerenafdeling van de LPF, is gecriminaliseerd. De enige aanleiding: valse beschuldigingen van AFA-fotograaf Thomas Schlijper.

Wat is er gebeurd?
Onlangs werden de Jonge Fortuynisten bedreigd door linkse activisten uit Utrecht (zie persbericht, klik hier), onder wie Kornee van der Haven (die banden heeft met de gewelddadige Antifascistische Actie of AFA) en Kevin Heller (woordvoerder van het Dierenbevrijdingsfront). In dezelfde periode verwijderden krakers een aantal Jonge Fortuynisten met geweld uit een openbaar cafe. Twee weken geleden was het weer raak. Een aantal Jonge Fortuynisten ging naar een openbare bijeenkomst van het Baskenland Informatie Centrum (BIC). Omdat deze groepering ETA-verdachten steunt, is dit politiek gezien een belangrijke zaak om te volgen. Onder leiding van de bekende activistenleider Jeroen Hanenbergh (woordvoerder van BIC en AFA) werden onze leden geïntimideerd en geschoffeerd. Een van Hanenberghs activisten werd zelfs handtastelijk. (Op de foto's staan twee van de activisten: Jeroen Hanenbergh en zijn ex-vriendin Kristel Letschert (zie http://www.schlijper.nl/archive/2003/10/25-antifa-12.jpg). Hanenbergh maakt gebruik van de schuilnamen Jeroen Bosch en Marc de Waard.)

Foto: Jeroen Hanenbergh die zich op TV voordoet als iemand anders, kennelijk heel wat te verbergen.

Na al deze gebeurtenissen en in het licht van de moord op Pim Fortuyn, vond een aantal Jonge Fortuynisten dat meer aandacht voor beveiliging onontbeerlijk was. Daarom hebben zij enig onderzoek gedaan naar de groeperingen die ons hebben bedreigd. Dit is de enige reden dat een aantal van onze leden vorige week donderdag een foto probeerde te maken van Thomas Schlijper, een van de belangrijkste leden van de AFA. Anders dan de website van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) beweert is Schlijper geen persfotograaf. Hij is een extreemlinkse activist met voorkennis van illegale handelingen. In de Volkskrant van 10 augustus 2002 verscheen een foto van zijn hand met daarop een Volkert-achtige radicaal tijdens een nachtelijke sabotageactie. Ook maakt Schlijper ongevraagd foto's van echte journalisten die vervolgens niet worden gepubliceerd, maar wel terechtkomen in de handen van radicalen.

Enkel en alleen op basis van Schlijpers valse beschuldigingen heeft de politie een aantal van onze leden een nacht lang opgesloten. Na een zeer intensief verhoor moesten de agenten toegeven dat we geen bivakmutsen bij ons hadden. (Dat had Schlijper namelijk gelogen.) De politie moest ook toegeven dat we niets onwettigs hadden gedaan. We kregen onze camera (inclusief de opnames) meteen terug. Kortom, de beschuldigingen waren allemaal uit de duim van Thomas Schlijper gezogen.

Opvallend genoeg doken de leugens de laatste dagen opnieuw op, ditmaal op internet. Op de vele weblogs waarop het 'nieuws' verscheen, reageren wij niet eens. Wel zijn we geschokt dat de NVJ-website de geruchten overneemt van een ludieke weblog zonder ons om commentaar te vragen. De journalistenvakbond geeft met deze handelwijze niet bepaald het goede voorbeeld aan de beroepsgroep. Inmiddels is dit bericht door de NVJ-website teruggetrokken, maar totnogtoe zijn excuses achterwege gebleven.

Samenvattend kunnen wij zeggen dat het AFA-netwerk mensen bedreigt en bivakmutsen draagt, maar dat dit niet geldt voor de Jonge Fortuynisten. Van de politie verwachten wij dat ze optreden tegen politiek geweld - bijvoorbeeld de jarenlange terreur van AFA - maar mensen niet vastzet omdat ze een foto maken. Van de NVJ verwachten wij een rectificatie van hetzelfde formaat als het valse bericht. Een meer professionele houding zou deze vakbond niet misstaan.

Namens het Jonge Fortuynisten Hoofdbestuur en Jonge Fortuynisten regio "Midden",

Jonge Fortuynisten
Albert Plesmanweg 43 P
3088 GB Rotterdam
www.jongefortuynisten.nl
bestuur@jongefortuynisten.nl