Gemeente Amsterdam

Elke dag een ander thema tijdens 'Franse' Boekenweek' 14 juli 2003 - Johanneke Helmers
De Boekenweek van volgend jaar (10 - 20 maart) krijgt per dag een ander thema. Het overkoepelend thema was al bekend: 'Gare du Nord; Ontmoetingen met Frankrijk'. Per dag wordt er dan een ander Frans thema uitgelicht: de film, de keuken of de filosofie bijvoorbeeld. De eerste dag van de Boekenweek gaat over de Franse revolutie. Op de slotdag staat de wijn centraal.

De Stichting Collectieve Propaganda voor het Nederlandse Boek, de CPNB, hoopt zo ook aandacht te trekken voor de non-fictie uit La douce France. Alleen aandacht voor het literaire boek doet Frankrijk met haar vele aspecten te kort en laat daarnaast een hoop liefhebbers van verschillende kanten van het land in de kou staan, zo is de redenering.

De CPNB verwacht niet dat iedere boekhandel per dag de etalage of de koopwaar aanpast. De dagthema's maken echter wel veel meer activiteiten in het kader van de Boekenweek mogelijk. ,,De onderwerpen geven meer mogelijkheden om sprekers daarover uit te nodigen, bijvoorbeeld een wijnkenner.'' Overige thema's zijn strips, poëzie/muziek (chansons; Liesbeth List stelt een bloemlezing samen), panthéon (eerbetoon aan overleden grootheden van Frankrijk), Ecyclopedie, God in Frankrijk (Frankrijk als vakantieland) en beeldende kunst.

© Gemeente Amsterdam