PLATFORM NEDERLANDSE LUCHTVAAR

Symposium: De Prijs van de Waanzin

Symposium

10 maart 2004

De Prijs van Waanzin
'Zitten we over 5 jaar onverzorgd in het donker?'

Het milieu is tè belangrijk, en het milieubeleid een tè kostbare zaak, om alleen aan politici over te laten. Een goed beleid, dat werkelijk een bijdrage levert aan een verbetering van natuur en milieu, moet effectief en efficiënt zijn. Maar veel maatregelen zijn meer op emoties dan op wetenschappelijke feiten gebaseerd en resulteren uiteindelijk vooral in geldverspilling.
Iedereen is voor een beter milieu, maar rechtvaardigt dit excuus het verspillen van gemeenschapsgeld dat maar éénmaal uitgegeven kan worden? Kiezen we voor goede gezondheid- en bejaardenzorg nu of voor het mogelijk besparen van één leven over 150 jaar? Moeten we wel 20 miljard euro in een windmolenpark in zee investeren, als we nu al weten dat dit bedrag nooit terug verdiend kan worden en het geen aantoonbaar milieuvoordeel oplevert? Zijn de gevolgen van het milieubeleid wel zo milieuvriendelijk? Kunnen we ons wel jaarlijks 10 miljard euro aan overbodig beleid veroorloven?

Vorig jaar kwam de publicatie 'Beter Besteed' uit. Hierin beschrijft de Koepel Groen dat we in Nederland behoorlijk zijn doorgeschoten waar het milieu- en volksgezondheidswetten en regels betreft. Volgens hen dient er daarom een Groene Rekenkamer te komen, die beleidsvoornemens en wetsvoorstellen aan wetenschappelijke gegevens toetst, de doelmatigheid van bestaande wetten en regels analyseert, bij gebleken gebreken aanpassingen voorstelt en de mogelijke risico's van staand beleid verheldert.

De Koepel Groen is een samenwerkingsverband van de volgende organisaties: Edmund Burke Stichting, Heidelberg Appeal Nederland (HAN), Stichting Kernvisie, Stichting Klimaat en het Platform Nederlandse Luchtvaart (PNL).

Op het Symposium van 10 maart a.s. zal op verschillende voorbeelden van de prijs van de waanzin worden ingegaan. Het symposium is bedoeld voor de politiek, de overheid en de media.

Sprekers en onderwerpen:


- Theo Richel (freelance journalist)
De prijs van de waanzin, een inleiding

- Benno Baksteen (Voorzitter Platform Nederlandse Luchtvaart) Is er Leven na de Hype?
De ontsporing van het democratisch proces, met geluidsisolatie Schiphol als voorbeeld

- Prof. Ir. Rob Kouffeld, (Voorzitter Kernvisie, Em. Hoogleraar Energievoorziening TUD)
De prijs van windenergie en het no-regret beleid voor duurzame energie

- Drs. Hans Labohm (Senior gastonderzoeker Nederlands Instituut voor Buitenlandse Betrekkingen Clingendael)
Het extra broeikaseffect: de ontrafeling van een dogma

Datum: Woensdag 10 maart 2004
Tijd: 14.00u - 17.30u
Locatie: Congrescentrum RAI te Amsterdam

Binnenkort kunt u het volledige programma vinden op onze website www.pnl.nl.
U kunt zich nu reeds aanmelden voor het symposium d.m.v. het sturen van een e-mail bericht naar d.karelse@pnl.nl.
Voor nadere informatie kunt u zich wenden tot Dominique Karelse- PNL (0320-284234).

29 jan 04 17:15