Ingezonden persbericht


Persaankondiging

Nijmegen, 10 februari 2004

KU Nijmegen organiseert lezingenreeks over omgang met macht, zwakte, vreemdheid en seks

Het Soeterbeeck Programma van de KU Nijmegen organiseert vanaf maart in Den Haag, Wittem en Tilburg een lezingenreeks over onze omgang met macht, zwakte, vreemdheid en seks.

In Den Haag vindt de reeks van 20.00 -22.15 uur plaats in de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten, Prinsessegracht 4. Op 10 maart wordt het thema Vreemdheid besproken, op 17 maart Seks, op 24 maart Macht en op 31 maart Zwakte.

In Tilburg wordt de reeks van 20.00 -22.15 uur in en in samenwerking met de Theologische Faculteit Tilburg, Academielaan 9, georganiseerd. De reeks begint op 9 maart met de lezing over Seks, op 16 maart de lezing over Zwakte, op 23 maart de lezing over Macht en op 30 maart de lezing over Vreemdheid.

In Wittem vindt de reeks plaats van 19.30 -21.45 uur in samenwerking Fontys Centrum voor Theologie en Pastoraat in de Kloosterbibliotheek Wittem, Wittemer Allee 32. Op 11 maart de lezing over Macht, op 18 maart de lezing over Vreemdheid, op 25 maart over Seks en op 1 april over Zwakte.

Elk thema wordt in twee lezingen besproken. De eerste lezing bespreekt de filosofische achtergronden en de tweede lezing maakt het thema concreet door kritisch naar de huidige situatie in Nederland te kijken. De sprekers zijn: Paul Voestermans en Jos Frenken (Seks), Berry Tholen, Ashley Terlouw en Jan Coen de Heer (Vreemdheid), Joop Roebroek en Lia van Doorn (Zwakte), Evert van der Zweerde en Peter van der Heiden (Macht).

Nederland zien we als een beschaafd land en we zijn er trots op. Maar al lange tijd bestaat er ook grote twijfel over de verworvenheden van de eigen Europese beschaving. Deze dubbele houding is nog steeds actueel. Enerzijds is er veel bereikt: welvaart, een democratisch systeem, tolerantie, persoonlijke vrijheid, zorg voor de zwakken, respect voor de vreemdeling. Anderzijds twijfelen we over die verworvenheden. Zelfgenoegzaamheid kan ons blind maken voor de vraag of er werkelijk vooruit­gang is geboekt.

Hoewel we een democratie zijn lijkt de bestuurlijke macht nauwelijks toegankelijk voor mensen buiten het old boys network. Vreemdelingen lijken een politieke speelbal geworden. Het is de vraag of de seksuele vrijheid een teken van beschaving is of verwordt tot een vorm van smakeloosheid. Verwaarlozen we de geestelijk en lichamelijk zwakkeren in onze samenleving of hebben zij het nog nooit zo goed gehad als in onze huidige beschaving? Vertoont de beschaving waar wij zo trots op zijn niet barsten waardoor verborgen krachten, verlangens en angsten aan de oppervlakte komen?

Het Soeterbeeck Programma bevordert reflectie, conversatie en debat over wetenschap, samenleving en levensbeschouwing op de campus van de Katholieke Universiteit Nijmegen, in het Studiecentrum Soeterbeeck te Ravenstein, in de stad Nijmegen en elders in Nederland. Het Soeterbeeck Programma is onderdeel van de Katholieke Universiteit Nijmegen.

Voor informatie over prijzen of een gratis informatiefolder kunt u contact opnemen met het Soeterbeeck Programma (024) 361 55 55, info@soeterbeeck.kun.nl, of kijken op www.soeterbeeck.kun.nl.