Ingezonden persbericht


PERSBERICHT WEEK 11

GALLIERS EN BATAVEN

Vooroordelen over en weer

Wat zei De Gaulle ook alweer over Nederland? 'Ze zijn koppig en ze kunnen hun interesses verdedigen, dus zijn ze een natie'.Arrogantie is precies wat de Nederlanders de Fransen verwijten. TUMULT organiseert een debat, in het kader van het thema van de boekenweek 'Gare du Nord', over de stereotypen die in beide landen over de ander bestaan. Het debat vindt plaats op 10 maart, 20.00 uur in Hofman Café, Janskerkhof 17A, Utrecht. De toegang is vrij.

In het forum Martin Sommer, oud-correspondent van de Volkskrant in Frankrijk, in de boekenweek verschijnt van hem: Heeroom in Picardië Een onbekende episode uit de geschiedenis van de missie, Henri Switzer, defensie-attaché Franse Ambassade, Jelle Noorman, cultuurhistoricus, auteur van De haan op de mesthoop, over de culturele geschiedenis van Frankrijk, binnenkort verschijnt van hem Mijn Frankrijk en Karin de Koning, redactrice EnRoute. De avond wordt voorgezeten door Will Tinnemans, journalist.

Informatie en reserveringen: 030-2332430/ www.tumultdebat.nl /info@tumultdebat.nl

Frankrijk wordt als een trots en arrogant land gezien. De Franse taal wordt in Nederland bijna niet meer onderwezen. Nederlanders zien Frankrijk wél als een mooi vakantieland, alleen jammer dat er&&. Toch bezitten 300.000 Nederlanders een tweede huis in Frankrijk. Wat is nu het algemene beeld dat Nederlanders van hun favoriete vakantieland hebben? Lekker eten op het platteland? Parijs als stad van de liefde? Er blijft zoveel onderbelicht; bijvoorbeeld de actuele discussies over burgerschap, de opmars van het Nederlands taalonderwijs.

Voltaire omschreef Nederland ooit als een land van canards, canaille et canaux, eenden, tuig en kanalen. Tegenwoordig staat Nederland bekend als het andere land van de kaas. Maar de Nederlandse wetgeving met haar pragmatisme op het vlak van euthanasie, softdrugs en prostitutie zorgt voor een geheel ander beeld van Nederland. Zien Fransen Nederlanders als bataven, ongemanierde barbaren van boven de rivieren, met niets anders als doel dan zich te vermaken? Of zien Fransen wel degelijk ook de andere kant van Nederland?

Voor reserveringen of meer informatie: 030 2332430 of www.TUMULTdebat.nl.