Gemeente Oosterhout

Start beplanting ecozone Weststad 3

Woensdag 10 maart om 10.00 uur luidt wethouder F. Gerbrands de start in voor de beplanting van de ecologische verbindingszone tussen de Oosterhoutse Weststadweg en industrieterrein Weststad. Precieze locatie: infopaneel Weststadweg (kruising Bovensteweg/Weststadweg).

De groene buffer (17 hectare groot) zal gaan bestaan uit onder meer kruidenrijke grasvegetatie, wilgensoorten, de Gelderse roos, sleedoorn, meidoorn, wilgeroosjes, moerasspiraea, gele lis en bitterzoet.

Tegelijk met de ontwikkeling van het industrieterrein Weststad 3 speelt in hetzelfde gebied de ontwikkeling en aanleg van ecologische voorzieningen een belangrijke rol. De voorbereidingen aan de groene zone zijn al sinds augustus vorig jaar aan de gang. In september van dit jaar moet het natuurgebiedje, compleet met groen, boomgaard met hoogstamfruitbomen, riet en paddenpoelen, af zijn. Daarmee loopt Oosterhout goed in de pas met hetgeen binnen het Provinciaal beleid voor Noord-Brabant wordt gestimuleerd en afgesproken is.

De groene buffer vormt een mooie overgang tussen het landelijke kerkdorp Den Hout en het Oosterhoutse industriegebied. De zone strekt zich uit vanaf de ingang naar bedrijventerrein Weststad 1 (ter hoogte van de Energieweg), langs de Industrieweg tot aan de rotonde met de bromtol. Daar buigt de groenstrook richting het oosten en omzoomt zo nog een deel van Weststad 3.

Rondom de rotonde van de Weststadweg wordt in waterpartijen ecologisch groen aangelegd. Onder de wegen die uitkomen op de rotonde zijn zogenaamde eco- en amfibieëntunnels aangelegd waardoor de komst en ontwikkeling van met name marterachtigen, egels, muizen, vossen, dassen, kikkers, salamanders en padden wordt bevorderd. In de zone is ook een vrijliggend fietspad aangelegd. Zodat in de toekomst niet meer over de steeds drukker wordende Industrieweg hoeft te worden gefietst. Bovendien is het aardig voor de fietsers om van zo nabij van een stukje natuur te kunnen genieten.
29/3/2004