Sdu Uitgevers

Boekpresentatie Het kabinet-Drees IV en het kabinet-Beel II, 1956-1959 Premier Balkenende neemt het eerste exemplaar in ontvangst Op 10 maart verschijnt Het kabinet-Drees IV en het kabinet-Beel II, 1956-1959. Dit boek is het zesde deel uit de reeks Parlementaire geschiedenis van Nederland na 1945. Dit deel verschijnt onder redactie van J.W.L. Brouwer en P.B. van der Heiden werkzaam bij het Centrum voor Parlementaire Geschiedenis. In Het kabinet-Drees IV en het kabinet-Beel II, 1956-1959 worden niet eerder gepubliceerde feiten onthuld. Zo wordt voor het eerst geprobeerd de politieke bemoeienis met de zogenoemde Hofmansaffaire te duiden. In zijn open brief aan de Volkskrant van 7 februari 2004 refereert Prins Bernhard aan deze affaire, die zich tussen 1948 en 1956 op Soestdijk afspeelde. Het blijkt dat politiek Den Haag al in een vroeg stadium op de hoogte is geweest van de kwestie en dat het ongeduld om er `iets' aan te doen groot was.
Nieuwe feiten zijn er ook over de grote terughoudendheid van minister-president Drees. Deze lijken in tegenspraak met de mythe dat Drees met zijn kordate optreden in 1956 de monarchie heeft gered. Ten slotte wordt ontkracht dat Drees bij de kabinetsformatie - die plaatsvond ten tijde van de kwestie - als minister-president `moest' terugkomen omdat alleen hij in staat was de Hofmansaffaire tot een goed einde te brengen.
Het Centrum voor Parlementaire Geschiedenis is een samenwerkingsverband van de Stichting Katholieke Universiteit te Nijmegen en de Stichting Parlementaire Geschiedenis te Den Haag. Het Centrum publiceert naast de serie Parlementaire geschiedenis van Nederland na 1945 onder andere ook het Jaarboek Parlementaire Geschiedenis.