KOEPEL GROEN

Prijs van de Waanzin

Symposium Prijs van de Waanzin

Het milieu is tè belangrijk en het milieubeleid een tè kostbare zaak om alleen aan politici en ambtenaren over te laten. Een goed beleid, dat werkelijk een bijdrage levert aan een verbetering van natuur en milieu moet effectief en efficiënt zijn. Helaas zijn momenteel veel maatregelen meer gebaseerd op emoties en angsten dan op noodzaak of op wetenschappelijke feiten. Noch het milieu, noch de samenleving zijn hiermee gebaat.

Waarom gelden voor alle soorten asbest zeer strenge normen waardoor ook het verwijderen van niet gevaarlijke soorten een kostbare geschiedenis is? Waarom besteden we een miljard aan huisisolatie rondom Schiphol als al lang gebleken is dat de aanpak van dat project niet deugt en omwonenden niet geholpen worden? Waarom moet een tuin twee meter worden afgegraven om te voldoen aan een schoon grond verklaring als er een serre wordt gebouwd op de plek van de voormalige groentetuin? Waarom zijn de radon normen in Nederland tien maal zo streng als in de rest van Europa terwijl er geen gegevens zijn over de effecten van lage doses natuurlijke straling? Waarom moet er een windmolenpark van 20 miljard euro in de Noordzee komen als nu al bekend is dat dit bedrag nooit terugverdient kan worden en er geen aantoonbaar milieuvoordeel behaald wordt?

De maatschappij heeft het recht om te weten waarom er jaarlijks 5 tot 10 miljard euro wordt verspild aan de gevolgen van beleid waarvan het zeer de vraag is of het wel zinnig is.
De Koepel Groen bepleit de oprichting van een Groene Rekenkamer om beleidsvoornemens en wetten op het gebied van milieu en volksgezondheid te toetsen. Het milieu en onze gezondheid worden te vaak als schaamlap gebruikt om geld te verspillen. Geld waarmee andere dingen gedaan kunnen worden. Kiezen we voor betere ouderen- of gezondheidszorg nu of voor het mogelijk besparen van één leven over 150 jaar? Zijn de gevolgen van ons milieubeleid wel zo milieuvriendelijk? Kunnen we ons jaarlijks wel 10 miljard aan overbodig beleid permitteren?

De Groene Rekenkamer moet beleidsvoornemens en wetsvoorstellen aan wetenschappelijke gegevens toetsen, de doelmatigheid van bestaande wetten en regels analyseren, bij gebleken gebreken aanpassingen voorstellen en de mogelijke risico s van staand beleid verhelderen. Niemand zit te wachten op het zoveelste adviesorgaan dat zich meer laat leiden door de heersende politiek dan door feiten. De Groene Rekenkamer moet daarom, zoals in het milieubewuste Denemarken al gebeurd, onafhankelijk opereren en gevraagd en ongevraagd advies uit kunnen brengen.

Op woensdag 10 maart tussen 14.00 en 17.30 maart wordt er in zaal C de RAI te Amsterdam een symposium georganiseerd waarop dieper op de noodzaak van een Groene Rekenkamer wordt ingegaan. De toegang is kosteloos.

Informatie:
Philip Hofmeijer

0320 284 234


09 mrt 04 17:30