Organisatie ter Verbetering van de Binnenvisserij


VIS VITALIS

10-03-2004
Van 7 februari tot en met 9 mei 2004 staat het Centraal Museum in Utrecht in het teken van VIS VITALIS: een breed programma dat laat zien op welke wijze de vis altijd een voedselbron én inspiratiebron voor kunstenaars is geweest.
Het Latijnse begrip 'VIS VITALIS' betekent 'levenskracht' waarbij het woord 'vis' voor kracht staat. In het Centraal Museum is het deze kracht die een levendig programma oplevert, met ruim 60 van de mooiste en belangrijkste visstillevens ter wereld in de hoofdtentoonstelling VIS - Stillevens van Hollandse en Vlaamse Meesters 1550-1700. Behalve oude schilderkunst is er ook hedendaagse kunst te zien. In de tentoonstelling VIS VIDEO begeven hedendaagse videokunstenaars zich onder het wateroppervlak en dat levert mysterieuze en verleidelijke beelden op. Ook in een aantal hedendaagse installaties komt het thema aan bod. In VIS VITALIS zijn verder antiquarische visboeken te zien, maar ook vissen op sterk water. De Utrechtse geschiedenis wordt belicht in een presentatie over de Utrechtse Vismarkt. In het kindermuseum is de tentoonstelling Vissticks voor guppies te zien.

Bij de tentoonstelling verschijnt een catalogus met beschrijvingen van de geëxposeerde werken, bijdragen over het ontstaan en de ontwikkeling van het visstilleven, de symboliek van vis in de schilderkunst en de economische betekenis van vis. Lex Raat, directeur OVB, heeft de vissen die voorkomen op de schilderijen in de catalogus gedetermineerd.

Naast de catalogus zijn in de boekwinkel van het Centraal Museum het veldgidsje, de poster en de cd-rom Nederlandse Zoetwatervissen en het Vis & Water Jeugdpakket van de OVB te koop.

Voor meer informatie kunt u kijken op www.centraalmuseum.nl